Iohannis: Vom lua măsuri de relaxare după 15 mai, dacă numărul de infecţii şi numărul de decese scad

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România trebuie să se gândească la un plan de relaxare şi că după ce va expira starea de urgenţă valabilă până la jumătatea lunii mai, atunci autorităţile vor lua măsuri de relaxare graduală.
Economica.net - mar, 21 apr. 2020, 10:44
Iohannis: Vom lua măsuri de relaxare după 15 mai, dacă numărul de infecţii şi numărul de decese scad

Iohannis a spus că autorităţile se gândesc la măsuri de relaxare după încheierea stării de urgenţă care e valabilă până la jumătatea lunii mai, în funcţie de evoluţia situaţiei. Acesta a precizat că relaxarea va fi una graduală şi că românii vor continua să trăiască cu anumite restricţii..

„Este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă, care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese (…) scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

În context, şeful statului a precizat că el, premierul şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne vor face anunţuri privind măsurile ce vor fi luate. De asemenea, el a adăugat că pe partea economică, unde se lucrează la un plan de repornire a economiei, ministrul de resort va veni cu precizări.

„În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”, a dat asigurări Iohannis.

El a explicat că măsurile de relaxare impuse de autorităţi în contextul epidemiei de coronavirus vor fi graduale.

„La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României. Este la fel de important să înţelegem acum, după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie, că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui şi de cei apropiaţi”, a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi, propunerea ca persoanele în vârstă să fie duse în carantină, susţinând ca aceasta este „inumană” şi ”totalitară”.

„Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

El a vorbit de responsabilitatea pe care trebuie să o aibă specialiştii.

„Am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de ‘cum nu’, de la un institut, de altfel, bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuie făcut. Aşa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu pe masă şi să spună – ‘aşa se va întâmpla'”, a spus Iohannis.

În context, Iohannis s-a referit la planul în care „cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină”.

Iohannis a apreciat că „astfel de planuri, prost gândite şi prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populaţie, ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie”.

„Aşadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de ştiinţă, inclusiv oamenii care sunt consideraţi experţi, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban”, a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit, marţi, românilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorităţi, cât şi bisericilor, autorităţilor şi cadrelor medicale.

„Dragi români, în primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că aţi respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reuşit cu toţii, împreună, să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie. Vreau în acest moment să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

El a mulţumit şi autorităţilor care „au fost prezente şi au ştiut să intervină atunci când a fost cazul şi să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie”.

„Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care, în timp ce majoritatea au stat acasă şi au sărbătorit în linişte Paştele, au fost la serviciu şi au avut grijă de cei bolnavi şi s-au implicat foarte, foarte bine”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că în acest context au existat şi „câteva chestiuni cu un iz clar negativ” şi a condamnat manifestările violente.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...