Iohannis: Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că pandemia de COVID-19 reprezintă pentru România "cea mai dramatică perioadă de după 1989", punctând că ţara noastră va continua să se adapteze pentru implementarea măsurilor necesare de creştere a capacităţii de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice.
Economica.net - joi, 08 oct. 2020, 12:41
Iohannis: Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989

„Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, ţara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt şi va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creştere a capacităţii de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”, spune Iohannis în mesajul prezentat, joi, de consilierul de stat Constantin Ionescu în cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020.

Şeful statului aminteşte că, în acest context dificil, România a reuşit să obţină de curând statutul de piaţă de capital emergentă.

„Măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investiţiilor, al responsabilităţii şi al sustenabilităţii. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport şi energie, acest nou model urmăreşte dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare şi aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie şi industrie”, afirmă Iohannis.

Preşedintele Iohannis punctează că măsurile economice necesare depăşirii efectelor crizei sanitare trebuie adaptate.

„În viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacităţii ţării noastre de a se raporta eficient, proactiv şi adecvat la impredictibilitatea evoluţiilor din mediul de securitate global, astfel încât să putem gestiona, cu eficacitate şi consecvent, orice riscuri şi ameninţări conexe acestora. Un stat puternic este un stat care asigură un cadru optim de dezvoltare a democraţiei participative, în care sunt garantate drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi este încurajată participarea cetăţenilor, inclusiv la soluţionarea unor probleme care ţin de securitatea naţională”, spune şeful statului.

Iohannis arată că, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei societale şi a infrastructurii critice trebuie să fie calibrate pentru a răspunde noilor tipuri de ameninţări, survenite inclusiv pe fondul evoluţiilor tehnologice, iar drept urmare, un rol central fiind acordat colaborării pe multiple planuri: public-privat, cetăţean-comunitate şi civil-militar.

„În scopul garantării unui nivel ridicat de securitate şi prosperitate cetăţenilor săi, este necesar ca România să depună eforturi susţinute în scopul de a întări capacitatea administrativă a instituţiilor sale. Acestea trebuie să poată acţiona concertat şi eficient pentru elaborarea şi implementarea politicilor publice şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cu aplicarea strictă a legislaţiei naţionale şi a directivelor şi programelor UE în materie”, afirmă şeful statului.

El spune că garantarea unui mediu economic performant, dinamic şi competitiv, în plan investiţional şi antreprenorial, precum şi a stabilităţii şi sustenabilităţii finanţelor publice reprezintă un alt obiectiv prioritar, la fel cum stimularea creşterii inteligente, sustenabile şi incluzive la nivelul României este obligatorie pentru asigurarea prosperităţii cetăţenilor.

„Nu în ultimul rând, este esenţială dezvoltarea unui sistem educaţional incluziv şi calitativ, care să contribuie la acoperirea cerinţelor pieţei muncii şi la competitivitatea României în plan internaţional”, adaugă Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...