Iohannis: Toate obiectivele României au fost atinse la Summitul NATO de la Madrid

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că toate obiectivele României la Summitul NATO au fost atinse, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 29 iun. 2022, 18:48
Iohannis: Toate obiectivele României au fost atinse la Summitul NATO de la Madrid

„Acest summit reprezintă una din cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România, pentru ţara noastră. Toate obiectivele, repet, toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi!”, a spus şeful statului, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.

El a precizat că punctul central al discuţiilor şi al deciziilor summitului a fost invazia militară a Rusiei în Ucraina şi implicaţiile pe termen lung în plan regional, euroatlantic, dar şi global. Şeful statului a prezentat obiectivele atinse de România la reuniune.

„Împreună cu ceilalţi aliaţi, am adoptat decizii de importanţă majoră, care fac din Alianţa Nord-Atlantică o organizaţie mai puternică, mai eficientă şi mai prezentă la nivel internaţional. În primul rând, am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet consolidat de măsuri de asistenţă. În al doilea rând, am adoptat un nou Concept Strategic al NATO, care asigură direcţiile majore de acţiune pentru cel puţin următorii zece ani, aşa cum am prezentat intenţia şi azi dimineaţă. Vă amintiţi că România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document programatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat. În al treilea rând, în contextul evoluţiilor dramatice de securitate din Ucraina, am decis să consolidăm pe termen lung postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Acesta este un demers absolut necesar, pe care l-am solicitat noi insistent, mai ales după 24 februarie, în toate discuţiile pe care le-am avut la NATO, dar şi cu aliaţii noştri. Aşadar, am convenit un cadru care asigură parametrii unei posturi capabile să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Aici, la Madrid, am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, în special pentru cei din Vecinătatea Estică, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia – cei mai expuşi efectelor evoluţiilor de securitate. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcute de noi, de România”, a explicat Iohannis.

Noul Concept Strategic, potrivit preşedintelui, reflectă adecvat situaţia actuală de securitate, fiind puternic ancorat în realitate, aşa cum a solicitat România.

„În plus, Rusia este definită ca principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice, aşa cum am explicat deja astăzi dimineaţă că a cerut România şi cum este prezentat în Declaraţia Summitului Formatului Bucureşti 9, pe care l-am găzduit acum câteva săptămâni. Mai mult, am reuşit să avem, aşa cum a propus România, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, a indicat şeful statului.

Pentru prima dată, potrivit preşedintelui, Marea Neagră este menţionată într-un Concept Strategic al NATO. De asemenea, în acest document este reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic.

„Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, se face referire la o prezenţă terestră substanţială şi persistentă, la întărirea apărării aeriene şi antirachetă, la pre-poziţionarea de echipamente militare şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România. Acum, atât nordul, cât şi sudul Flancului Estic au o structură similară, care se bazează pe prezenţa americană şi Grupurile de Luptă, ceea ce asigură coerenţa posturii pe întregul Flanc, aşa cum am cerut noi tot timpul”, a evidenţiat şeful statului.

El a anunţat şi că grupurile de luptă aliate, inclusiv cel din România, vor putea fi trecute la nivelul de brigadă, dacă va fi necesar.

Preşedintele Iohannis a precizat că a prezentat aliaţilor măsurile adoptate în plan naţional, în special creşterea bugetului dedicat apărării de la 2% la 2,5% din PIB începând chiar cu anul viitor, arătând că România a fost printre cei care au susţinut creşterea bugetului comun al Alianţei.

„Este o decizie în interesul României. Un buget sporit ne asigură o implementare eficientă a tuturor măsurilor adoptate”, a mai spus Iohannis.

La summit s-a decis adoptarea de măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi pentru alţi parteneri, în funcţie de nevoile şi specificul fiecărei ţări.

„România este decisă să se implice activ în implementarea pachetelor de asistenţă”, a subliniat Iohannis.

Totodată, au fost luate decizii importante pentru adaptarea Alianţei la provocările viitorului, menţionând lansarea Fondului NATO de Inovare şi semnarea ulterioară a Cartei privind acceleratorul NATO pentru inovare, la care România deja şi-a anunţat participarea.

Şeful statului a salutat progresul decisiv în privinţa aderării Suediei şi Finlandei la NATO, la care şi România a contribuit şi care va face Alianţa mai puternică.

El a subliniat şi că deciziile NATO nu au o componentă agresivă împotriva Federaţiei Ruse.

„Paradigma în care lucrăm este să sprijinim Ucraina, dar să nu mergem până acolo încât să provocăm un conflict militar între NATO şi Federaţia Rusă. Noi considerăm că nu există motive care pot fi invocate, acţiunile noastre sunt toate – repet, toate! – strict defensive. Întărim postura de apărare pe Flancul Estic, vom întări şi alte zone, vom merge pe cercetare şi aşa mai departe, dar niciunele dintre ele nu au componentă agresivă împotriva Federaţiei Ruse. Însă şi Rusia trebuie să înţeleagă că ar face bine să facă la fel şi să nu continue în Ucraina”, a afirmat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...