Ionuţ Dumitru: România nu îşi permite în acest moment să renunţe complet la relaţia cu FMI

România nu îşi permite acum să renunţe complet la relaţia cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/ deoarece trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat în domeniul reformelor structurale, pentru a da un semnal pozitiv pieţelor financiare, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 12:19
Ionuţ Dumitru: România nu îşi permite în acest moment să renunţe complet la relaţia cu FMI

‘Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI – n. r.). Nu cred că România îşi permite în momentul de faţă să renunţe complet la relaţia cu FMI. Nu în acest moment. După ce expiră acordul, poate fi o discuţie în funcţie de cum evoluează lucrurile, dar în momentul de faţă cred că avem nevoie să ne îndeplinim obligaţiile pe care ni le-am asumat şi care ar fi un semnal pentru pieţele financiare că suntem serioşi şi avem un angajament ferm pentru reforme structurale’, a subliniat Dumitru.

El spune că, aşa cum arată declaraţiile oficiale, acordul este suspendat în sensul în care se reiau discuţiile în noiembrie.

‘Dar, între timp, se pare că se întâmplă nişte lucruri. Adică, până se reiau discuţiile, se pare că Guvernul doreşte să ia anumite măsuri care au un impact semnificativ în primul rând la nivelul reducerii de CAS. Impactul este mai mult decât semnificativ, că discutăm de 3, 4, 5 miliarde de lei la orizontul unui an de zile. Cifra este mai mult decât semnificativă şi riscul de derapaj bugetar pentru 2015 este unul foarte mare, dacă nu reuşim să găsim măsuri compensatorii. De fapt, probabil aceasta a fost şi poziţia Fondului: putem implementa măsura respectivă dacă găsim măsuri compensatorii’, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, măsura compensatorie prevăzută în actul normativ de aprobare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, respectiv îmbunătăţirea colectării, nu poate fi luată în calcul.

‘Cred că este o glumă. De îmbunătăţirea colectării discutăm de peste 20 de ani, toate guvernele şi-au propus îmbunătăţirea colectării şi nu este deloc prudent să îţi întemeiezi o proiecţie bugetară pe îmbunătăţirea colectării. Dacă se produce, acesta ar trebui să fie un plus. Discutăm de miliarde de lei care nu pot apărea peste noapte din îmbunătăţirea colectării. Nu că nu ar putea să apară, dar experienţa noastră istorică arată că nu s-a întâmplat lucrul acesta’, a precizat Ionuţ Dumitru.

Referitor la măsura anunţată recent de Guvern cu privire la majorarea sporurilor acordate angajaţilor din armată, servicii de informaţii şi penitenciare, preşedintele Consiliului Fiscal a apreciat că nu reprezintă o problemă atâta timp cât autorităţile se încadrează în plafonul de cheltuieli salariale care este obligatoriu conform legii.

‘Nu ştiu cât de urgentă era această măsură şi de ce, dacă se intenţiona să fie făcută, nu a fost bugetată de la bun început. Nu ştiu în acest moment care este impactul la nivel de buget, dar trebuie să rămânem în aceeaşi anvelopă salarială care este obligatorie conform legii’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi. Compania va asigura dezvoltarea de software ...
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...