1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Iranul nu renunță la îmbogățirea uraniului și împiedică accesul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la două sit-uri

Iranul continuă să acumuleze uraniu îmbogăţit, stocul său fiind de aproape opt ori mai mare decât limita autorizată de acordul nuclear din 2015, şi blochează de câteva luni inspecţia la două sit-uri, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport privind activităţile nucleare ale Teheranului, relatează AFP, citată de Agerpres.

05 iun, 2020 | Agerpres

Conform constatărilor inspectorilor AIEA, cantitatea acumulată de Teheran a ajuns la 20 mai la 1571,6 kilograme de uraniu îmbogăţit pentru o limită autorizată de 202,8 kilograme (sau 300 de kilograme echivalentul a UF6) în acordul de la Viena semnat între Iran şi marile puteri.

În raportul anterior care datează din februarie, acest stoc era de 1.020,9 kilograme.

Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) este ameninţat de când Statele Unite ale Americii l-au denunţat unilateral în 2018. Teheranul, blocat de sancţiuni, a răspuns renunţând, începând cu mai 2019, la mai multe dintre angajamentele sale .

În baza acordului semnat în 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO