1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Indicele IRCC anunţat pe 30 septembrie 2019 a crescut de la 2,63 la 2,66 pentru următoarele trei luni

BNR a anunţat astăzi noul nivel al IRCC, noul indice de referinţă calculat de BNR pe baza tranzacţiilor zilnice din piaţa interbancară, utilizat în calculul dobânzii la creditele consumatorilor. Lichiditatea crescută din piaţa internabancară, sterilizată intens de BNR, a făcut ca nivelul IRCC să crească de la 2,63% la 2,66%, scumpind insignifiant creditele populaţiei. Noul nivel IRCC va fi valabil următoarele trei luni.

30 sep, 2019 | ECONOMICA.net

BNR a anunţat noul IRCC valabil de la 1 octombrie: 2,66%, faţă de 2,63%, nivelul valabil în perioada 1 iulie - 1 octombrie şi faţă de primul IRCC anunţat pe 2 mai 2019, 2,36%. Nivelul IRCC a crescut extrem de puţin, datorită lichidităţii crescute de pe piaţa interbancară. De mai bine de o lună, BNR atrage depozite de la băncile comerciale remunerându-le cu o dobândă de 3,5%, pentru a trage lichiditatea din piaţă şi a împiedica dobânzile să scadă la un nivel mult6 mai mic decât cel al dobânzii de politicvă monetară.

ROBOR la trei luni a crescut la 3,09%, faţă de 3,07%, în şedinţa din 30 septembrie faţă de nivelul din şedinţa precedentă. De asemenea, ROBOR la şase luni a rămas la 3,15%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă.

Calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru, IRCC ar este aplicat doar creditelor de consum, imobiliare şi cardurilor de credit şi descoperit de cont nou acordate de bănci.  IRCC este mult mai mic decât ROBOR deoarece este un rezultat al negocierilor dintre bănci la împrumuturile efective realizate între ele şi datorită faptului că sunt dobânzile percepute cu aproximativ două trimestre în urmă şi ca medie, nu doar ROBOR din ultima zi lucrătoare a lunii la finalulul fiecărui trimestru ca până acum.

Din 11 noiembrie 2019, modalitatea de calcul a ROBOR se va modifica, în baza unui ordin al BNR. Modificările preconizate vor conduce la apropierea nivelurilor dintre cei doi indici de referinţă ROBOR şi IRCC. La ora actuală Robor este indicele luat în calcul la formarea dobânzilor la creditele populaţiei acordate până pe data de 2 mai 2019, în timp ce IRCC este folosit pentru acelaşi tip de credite acordate după data de 2 mai 2019.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO