IRES: Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%, conform sondajelor Institutului Român pentru evaluare şi strategie, a declarat, marţi, preşedintele IRES, Vasile Dâncu, la întâlnirea membrilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 20:49
IRES: Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

„Principalele riscuri cu care se va confrunta România, în 2012, se referă la restrângerea accesului la finanţare şi la cele privind alegerile din toamnă. Eşecurile legate de atragerea fondurilor structurale pot avea o percepţie negativă în rândul oamenilor de afaceri, ceea ce ar trebui evitat. Sondajele arată că investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%,”, a precizat preşedintele IRES.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, preşedintele IRES consideră că riscul migraţiei în alte ţări din UE este de 77%, fiind unul dintre cele mai mari riscuri înregistrate în ultimii ani.

„În ceea ce priveşte Germania, imaginea României este destul de deteriorată, numai 27% dintre germani având o percepţie pozitivă. Produsele româneşti sunt privite cam la fel ca şi celelalte din ţările est-europene. Cu toate acestea, românii percep în majoritatea lor (42%) că relaţia cu Germania este una benefică”, a subliniat Vasile Dâncu.

Important pentru mediul de afaceri este şi faptul că numai 15 procente dintre români ar dori să-şi schimbe locul de muncă în 2012. De asemenea, încrederea în moneda naţională a crescut, 49% dintre români preferând leul şi numai 33% euro.

Potrivit sondajului IRES, există o scădere a încrederii în UE, numai 46% dintre români având aşteptări de la comunitate europeană pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.

„Oamenii au început să caute soluţii în interior pentru creşterea nivelului de trai şi nu mai privesc Uniunea Europeană ca pe un Moş Crăciun. De asemenea, 31% dintre români cred că în 2012 vor depăşi criza economică. Paradoxal, putem spune că suntem un popor nefericit, dar optimist, deoarece 44% dintre români consideră acest lucru”, a spus şeful IRES.

În prezent, Germania este partenerul economic numărul unu al României. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

AHK România reprezintă oficial economia germană în România, fiind astfel un actor central în dezvoltarea relaţiilor economice, în special în promovarea şi susţinerea IMM-urilor din cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...