IRES: Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

Investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%, conform sondajelor Institutului Român pentru evaluare şi strategie, a declarat, marţi, preşedintele IRES, Vasile Dâncu, la întâlnirea membrilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 20:49
IRES: Investiţiile străine vor scădea cu 20%, în 2012

„Principalele riscuri cu care se va confrunta România, în 2012, se referă la restrângerea accesului la finanţare şi la cele privind alegerile din toamnă. Eşecurile legate de atragerea fondurilor structurale pot avea o percepţie negativă în rândul oamenilor de afaceri, ceea ce ar trebui evitat. Sondajele arată că investiţiile străine directe vor scădea cu 20%, în 2012, în timp ce dinamica exporturilor va fi frânată la o creştere de circa 10%,”, a precizat preşedintele IRES.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, preşedintele IRES consideră că riscul migraţiei în alte ţări din UE este de 77%, fiind unul dintre cele mai mari riscuri înregistrate în ultimii ani.

„În ceea ce priveşte Germania, imaginea României este destul de deteriorată, numai 27% dintre germani având o percepţie pozitivă. Produsele româneşti sunt privite cam la fel ca şi celelalte din ţările est-europene. Cu toate acestea, românii percep în majoritatea lor (42%) că relaţia cu Germania este una benefică”, a subliniat Vasile Dâncu.

Important pentru mediul de afaceri este şi faptul că numai 15 procente dintre români ar dori să-şi schimbe locul de muncă în 2012. De asemenea, încrederea în moneda naţională a crescut, 49% dintre români preferând leul şi numai 33% euro.

Potrivit sondajului IRES, există o scădere a încrederii în UE, numai 46% dintre români având aşteptări de la comunitate europeană pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.

„Oamenii au început să caute soluţii în interior pentru creşterea nivelului de trai şi nu mai privesc Uniunea Europeană ca pe un Moş Crăciun. De asemenea, 31% dintre români cred că în 2012 vor depăşi criza economică. Paradoxal, putem spune că suntem un popor nefericit, dar optimist, deoarece 44% dintre români consideră acest lucru”, a spus şeful IRES.

În prezent, Germania este partenerul economic numărul unu al României. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

AHK România reprezintă oficial economia germană în România, fiind astfel un actor central în dezvoltarea relaţiilor economice, în special în promovarea şi susţinerea IMM-urilor din cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...