Isărescu: Creditarea în lei este în expansiune clară, dar în cazul IMM-urilor e mai rău decât firavă

Creditul în monedă naţională este în expansiune clară, însă finanţarea economiei reale, în special a IMM-urilor, nu este mulţumitoare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 12:03
Isărescu: Creditarea în lei este în expansiune clară, dar în cazul IMM-urilor e mai rău decât firavă

‘Avem o expansiune clară a creditului în monedă naţională pe seama reducerii ratelor dobânzii. Se restabileşte un echilibru necesar între creditarea în lei şi valută. Înseamnă că măsurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este încă în teritoriu negativ, dar creşterea creditării lei este mai mare decât scăderea la valută. (…) Însă, creditarea în lei pentru firme nu mă mulţumeşte’, a explicat Isărescu.

El a admis că finanţările în lei au crescut, în special, pe seama programului ‘Prima Casă’, iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezintă un semnal de încredere pentru o bancă centrală, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a apreciat că finanţarea firmelor este firavă, iar cea a IMM-urilor ‘mai rău decât firavă’.

‘În domeniul IMM-urilor, (creditarea – n. r.) este mai rău decât firavă, iar acesta este un semn de neîncredere’, a afirmat Isărescu.

De asemenea, şeful BNR a reiterat mesajul către bănci de a se apropia de clienţi şi de a încheia disputa dintre ‘cele două tabere’.

‘Există acuze reciproce. Unii spun că firmele sunt subcapitalizate – şi au dreptate -, dar trebuie ajutate să se capitalizeze. (…) De partea cealaltă, că băncile au condiţii greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt mulţumit… Am date din economia reală, de la talpa ţării… Este mult de lucru’, a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Centrale este de părere că băncile ar trebui să fie atente şi la personalul care lucrează în creditare.

‘La nivelul băncilor, sistemul teritorial era pentru credite de tip scoring. Luai un om de pe stradă, îl întrebai cât are venitul, introduceai datele în calculator şi …. Când dai credit unei întreprinderi, cel de acolo trebuie să ştie să citească un bilanţ. Iar pentru IMM-uri e mai greu decât să citeşti un bilanţ, trebuie să evaluezi riscurile’, a explicat el.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...