Isărescu: Dezechilibrul fiscal este principala problemă. Constat cu regret că dezbaterile se fac fără cifre. Ciolacu: Trebuie un sistem fiscal bazat pe echitate. Nu voi tolera profiturile din firme cu un angajat. Nu vom permite optimizările fiscale. Dăianu: S-au făcut erori monumentale în 2015 și 2016. Trebuie să crească taxele!

Dezechilibrul fiscal este principala problemă pe care o avem de rezolvat și avem și o presiune a timpului, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. În același timp, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, afirmă că România este într-o situație critică și că s-au făcut " erori monumentale" în 2015 și 2016.
Ion Dobreanu - vin, 15 sept. 2023, 10:26
Isărescu: Dezechilibrul fiscal este principala problemă.  Constat cu regret că dezbaterile se fac fără cifre. Ciolacu: Trebuie un sistem fiscal bazat pe echitate. Nu voi tolera profiturile din firme cu un angajat. Nu vom permite optimizările fiscale. Dăianu: S-au făcut erori monumentale în 2015 și 2016. Trebuie să crească taxele!

” Nu e doar o presiune financiară sau fiscală. Are o componentă de stabilitate politică, una socială. Cum se vor rezolva, e treaba Guvernului. BNR va sprijini orice soluție va ieși din această dezbatere.”, a arătat guvernatorul, în deschiderea conferinței de lansare a The Tax Institute, un think tank dedicat domeniului fiscal.

Isărescu se declară nemulțumit de felul în care decurge dezbatere privind reforma fiscală șu bugetară în România. ” Constat cu regret că multe dintre dezbateri se fac fără cifre. Nu avem cum să discutăm fără cifre. Soluția va fi politică, dar baza sunt cifrele.”, a spus guvernatorul.

Amintim că în această perioadă coaliția de guvernare lucrează la pachetul de măsuri menit să reechlibreze bugetul, discutând inclusiv cu Uniunea Europeană. Este vorba atât de măsuri de reduceri a cheltuielilor, cât și de creștere a veniturilor, în contextul în care deficitul bugetar crește de la lună la lună.

Deficitul bugetar general al României a urcat la peste 2,4% din Produsul Intern Brut, în primele 7 luni din 2023, cel mai mare din ultimii ani. În termeni absoluți, „gaura” pe care Statul va trebui să o acopere fie din creșterea veniturilor sau scăderea cheltuielilor, fie din împrumuturi a ajuns la peste 38 de miliarde de lei.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu putem merge înainte cu un sistem fiscal inechitabil. ” Vom susține startup-urile. Sprijinim producția și procesarea. Nu voi tolera însă șmecheria, banii din firme cu un angajat și un computer. Nu vom mai permite profiturile externalizate, optimizările fiscale.  Nu mai tolerăm ca șmecherii să câștige și fraierii să plătească”, a declarat premierul.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, afirmă că situația este critică, că reechilibrarea nu se poate face doar din scăderea cheltuielilor și că în 2015 și 2016 s-au făcut erori monumentale.

” Am avut o eroare monumentală în 2015 și 2016. Am redus taxele și am crescut cheltuielile. Este deja austeritate. Chiar dacă nu ai o scădere a PIB. Efectele pot produce mai mult decât neliniște socială. Este un moment dificil, corecția trebuie făcută.”, a declarat Dăianu.

Potrivit acestuia, simpla tăiere a cheltuielilor nu este suficientă și este nevoie de creșterea veniturilor, adică a taxelor.

” Cei care mitizează corecția pe partea de cheltuieli greșesc. Trebuie să umblăm la venituri. Sistemul fiscal a fost capturat de grupuri de interese. Este ciuruit. Aceste grupuri cred că străinătatea va finanța sine die. Nu va finanța sine die. România are puterea să nu intre în incapacitate de plată. Trebuie să facem modificări pe funcționarea statului. Să vedem ce fac primăriile, de exemplu.”, a spus academicianul Dăianu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois......
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...