1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui va fi afectată susbstanţial de secetă

Producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui va fi afectată substanţial, în acest an, din cauza secetei, însă acest fapt nu va pune presiune pe preţurile agroalimentare din România în condiţii de macrostabilitate, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

06 aug, 2015 | Agerpres

'Noi ştim faptul că Ministerul Agriculturii evită să facă prognoze, pentru a nu influenţa preţurile. Dar am luat datele din prognozele FAO şi ale Comisiei Europene, care sunt publice. La grâu nu se văd scăderi. Producţia este aproape de cea de anul trecut, deci impactul negativ nu se vede deloc. La porumb, floarea-soarelui şi la cartofi sunt scăderi substanţiale. Nu vedem, pe baza acestor date, un impact asupra României', a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, la nivel mondial există sunt stocuri mari de cereale. 'Deci, în condiţii de macrostabilitate, impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major, cu toate că seceta va afecta producţiile de toamnă', a mai spus guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României estimează o inflaţie de minus 0,3% pentru acest an şi de 0,7% pentru finalul anului 2016, reiese din Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat joi de guvernatorul BNR.

Agerpres

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO