Israel: Netanyahu susţine că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret. Răspunsul persanilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret, încălcând astfel acordul nuclear semnat în 2015, scrie BBC citat de News.ro.
AGERPRES - mar, 01 mai 2018, 09:53
Israel: Netanyahu susţine că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret. Răspunsul persanilor

Netanyahu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Ministerul Apărării din Tel Aviv, că serviciile de informaţii israeliene ar fi obţinut 55.000 de pagini şi 55.000 de dosare pe 183 de CD-uri cu informaţii care ar demonstra că Iranul ar fi dezvoltat un program de arme nucleare. El a precizat că este vorba despre fişiere cu „documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare şi multe altele”.

„Aceste dosare demonstrează în mod concludent că Iranul a minţit când a spus că nu a avut niciodată un program de arme nucleare”, a spus premierul israelian, scrie News.ro.

El a făcut o prezentare în PowerPoint, spunând că documentele obţinute arată că Iranul a urmărit elementele-cheie ale unui program de arme nucleare, cum ar fi proiectarea armelor nucleare şi pregătirea pentru testele nucleare.

„După semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul şi-a intensificat eforturile de a-şi ascunde documentele secrete. În 2017, Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-un loc secret din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obţinut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă”, a afirmat premierul israelian.

Totodată, Benjamin Netanyahu spus că este convins că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, „va face ceea ce este corect” în privinţa acordului nuclear.

Iranul şi şase mari puteri mondiale – SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania – au semnat, în iulie 2015, un acord prin care au fost ridicate sancţiunile economice impuse Teheranului, cu condiţia ca autorităţile iraniene să renunţe la programul prin care urmăreau dezvoltarea de arme nucleare.

În 12 mai este aşteptată o decizie a preşedintelui american privind menţinerea sau nu a Statelor Unite ca parte a acordului internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015.

Iran: Ministerul de Externe îl numeşte pe Netanyahu ‘un mincinos inveterat’

Acuzaţiile lansate luni seară de premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu programul nuclear iranian sunt opera unui ‘mincinos inveterat, în pană de idei’, a afirmat marţi Ministerul de Externe de la Teheran, într-un comunicat citat de AFP.

Aceste afirmaţii ‘răsuflate, lipsite de interes şi ruşinoase’ sunt ale unor ‘lideri sionişti (care) nu văd alte mijloace pentru a asigura supravieţuirea regimului lor ilegal decât să-i ameninţe pe alţii recurgând la un bluf reşapat’, se afirmă în comunicatul postat pe site-ul Ministerului iranian de Externe.

‘Netanyahu şi regimul sionist de tristă celebritate, ucigaş de copii, ar trebui totuşi să înţeleagă că opinia publică mondială este suficient de educată şi de înţeleaptă’ pentru a nu crede astfel de afirmaţii, adaugă textul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni seară, la posturile de televiziune din ţara sa, că Israelul dispune de ‘probe concludente’ despre existenţa unui ‘plan secret’ pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică.

Afirmaţiile lui Netanyahu survin în contextul în care preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe până la 12 mai dacă va retrage – aşa cum a ameninţat în repetate rânduri – sau nu Statele Unite din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Acordul, încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...