Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene

Guvernul israelian a anunţat vineri că a înscris şase ONG-uri palestiniene care au legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) pe lista organizaţiilor teroriste, o decizie care a fost criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, transmite AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 23 oct. 2021, 10:41
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene

Israelul şi Uniunea Europeană consideră de mulţi ani FPLP o organizaţie teroristă.

Mai multe personalităţi care avea conexiuni cu această mişcare care are şi o ramură politică au fost închise în ultimii ani.

„Aceste organizaţii fac parte dintr-o reţea de organizaţii care, sub acoperirea unor activităţi internaţionale, depind de FPLP pentru a-şi susţine obiectivele şi a-şi promova activităţile”, se arată într-un comunicat al biroului ministrului israelian al Apărării, Benny Gantz (foto).

Decizia israeliană a stârnit nemulţumirea multor organizaţii internaţionale, iar Autoritatea Naţională Palestiniană a calificat-o drept „un atac tulburător asupra societăţii civile palestiniene”.

Printre cele şase ONG-uri palestiniene incluse pe lista neagră de către ministerul israelian al apărării se află organizaţiile pentru drepturile omului al-Haq şi Addameer care îi apără pe prizonierii palestinieni în Israel.

Luni, Israelul anunţase deja că a revocat statutul de rezident în Ierusalim pentru franco-palestinianul Salah Hamouri, unul din principalii avocaţi ai organizaţiei Addameer.

„Aceste organizaţii au conexiuni cu conducerea FPLP care promovează distrugerea Israelului prin acte teroriste” şi „beneficiază de ajutor din partea statelor europene şi a organizaţiilor internaţionale obţinute în mod fraudulos”, a denunţat Benny Gantz.

Serviciul israelian de informaţii interne a acuzat în mai ONG-uri din Cisiordania ocupată că deturnează fonduri din mai multe ţări europene, inclusiv Elveţia, Germania, Belgia, Spania şi Marea Britanie în favoarea FPLP. Un oficial din domeniul securităţii a dat asigurări atunci că „zeci de milioane de dolari” au fost transferate fără ca „vreun guvern să ştie unde se duc banii”.

„Aceşti bani i-au permis FPLP să finanţeze familiile prizonierilor şi ale infractorilor, să plătească salariile membrilor săi, să îşi consolideze activităţile teroriste şi să îşi disemineze ideologia”, a afirmat vineri ministerul apărării, care a făcut apel la comunitatea internaţională să „întrerupă orice contact” cu acest tip de organizaţii.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au reacţionat spunând că îşi vor „consulta partenerii israelieni pentru a obţine mai multe informaţii referitoare la fundamentele” acestei decizii.”Guvernul israelian nu ne-a avertizat”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.”Considerăm că drepturile omului, libertăţile fundamentale şi o societate civilă puternică sunt cruciale”, a adăugat el.

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului în Teritoriile Palestiniene s-a declarat „alarmat” de decizia israeliană, acuzând statul evreu că duce „o lungă campanie de stigmatizare a acestor organizaţii şi a altor” ONG-uri şi de restrângere a „capacităţii acestora de a-şi îndeplini sarcinile lor cruciale”.

Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat, de asemenea, o decizie îngrozitoare, nedreaptă şi alarmantă, care ameninţă activitatea unora din cele mai importante ONG-uri palestiniene.

ONG-ul israelian care se opune colonizării teritoriilor palestiniene B’Tselem a considerat decizia autorităţilor israeliene drept una „demnă de regimuri totalitare”.

Sursa foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...