Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene

Guvernul israelian a anunţat vineri că a înscris şase ONG-uri palestiniene care au legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) pe lista organizaţiilor teroriste, o decizie care a fost criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, transmite AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 23 oct. 2021, 10:41
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene

Israelul şi Uniunea Europeană consideră de mulţi ani FPLP o organizaţie teroristă.

Mai multe personalităţi care avea conexiuni cu această mişcare care are şi o ramură politică au fost închise în ultimii ani.

„Aceste organizaţii fac parte dintr-o reţea de organizaţii care, sub acoperirea unor activităţi internaţionale, depind de FPLP pentru a-şi susţine obiectivele şi a-şi promova activităţile”, se arată într-un comunicat al biroului ministrului israelian al Apărării, Benny Gantz (foto).

Decizia israeliană a stârnit nemulţumirea multor organizaţii internaţionale, iar Autoritatea Naţională Palestiniană a calificat-o drept „un atac tulburător asupra societăţii civile palestiniene”.

Printre cele şase ONG-uri palestiniene incluse pe lista neagră de către ministerul israelian al apărării se află organizaţiile pentru drepturile omului al-Haq şi Addameer care îi apără pe prizonierii palestinieni în Israel.

Luni, Israelul anunţase deja că a revocat statutul de rezident în Ierusalim pentru franco-palestinianul Salah Hamouri, unul din principalii avocaţi ai organizaţiei Addameer.

„Aceste organizaţii au conexiuni cu conducerea FPLP care promovează distrugerea Israelului prin acte teroriste” şi „beneficiază de ajutor din partea statelor europene şi a organizaţiilor internaţionale obţinute în mod fraudulos”, a denunţat Benny Gantz.

Serviciul israelian de informaţii interne a acuzat în mai ONG-uri din Cisiordania ocupată că deturnează fonduri din mai multe ţări europene, inclusiv Elveţia, Germania, Belgia, Spania şi Marea Britanie în favoarea FPLP. Un oficial din domeniul securităţii a dat asigurări atunci că „zeci de milioane de dolari” au fost transferate fără ca „vreun guvern să ştie unde se duc banii”.

„Aceşti bani i-au permis FPLP să finanţeze familiile prizonierilor şi ale infractorilor, să plătească salariile membrilor săi, să îşi consolideze activităţile teroriste şi să îşi disemineze ideologia”, a afirmat vineri ministerul apărării, care a făcut apel la comunitatea internaţională să „întrerupă orice contact” cu acest tip de organizaţii.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au reacţionat spunând că îşi vor „consulta partenerii israelieni pentru a obţine mai multe informaţii referitoare la fundamentele” acestei decizii.”Guvernul israelian nu ne-a avertizat”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.”Considerăm că drepturile omului, libertăţile fundamentale şi o societate civilă puternică sunt cruciale”, a adăugat el.

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului în Teritoriile Palestiniene s-a declarat „alarmat” de decizia israeliană, acuzând statul evreu că duce „o lungă campanie de stigmatizare a acestor organizaţii şi a altor” ONG-uri şi de restrângere a „capacităţii acestora de a-şi îndeplini sarcinile lor cruciale”.

Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat, de asemenea, o decizie îngrozitoare, nedreaptă şi alarmantă, care ameninţă activitatea unora din cele mai importante ONG-uri palestiniene.

ONG-ul israelian care se opune colonizării teritoriilor palestiniene B’Tselem a considerat decizia autorităţilor israeliene drept una „demnă de regimuri totalitare”.

Sursa foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...