Israelul este tot mai critic faţă de Statele Unite pe tema Iranului

Israelul este din ce în ce mai sceptic în legătură cu credibilitatea Statelor Unite atunci când acestea afirmă că nu vor permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, a anunţat marţi postul public de radio israelian citând un "oficial de rang înalt", relatează AFP.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 12:13
Israelul este tot mai critic faţă de Statele Unite pe tema Iranului

„Asigurările americane potrivit cărora Statele Unite vor împiedica Iranul să îşi ducă până la capăt programul nuclear şi vor acţiona militar în caz de necesitate sunt din ce în ce mai puţin credibile”, a afirmat acest oficial a cărui identitate nu a fost precizată.

„Este de ajuns să te uiţi la politica americanilor în Siria pentru a prevedea ceea ce nu vor face în Iran”, a continuat oficialul.

Potrivit postului de radio, acest oficial de rang înalt a apreciat că Israelul dispune de capacităţi militare pentru a „acţiona împotriva Iranului, dar este evident că, fără o participare americană, o asemenea politică ar avea mai puţin impact”.

Oficialul denunţă, de asemenea, pericolul pe care îl reprezintă noul preşedinte iranian Hassan Rohani, „al cărui credit nu încetează să urce în străinătate”. „Occidentul cade astfel în capcana iraniană, iar Israelul să regăseşte tot mai izolat”, a deplâns oficialul israelian.

Pe 14 iulie, Netanyahu a avertizat la un post de televiziune american că Israelul ar putea să intervină militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe Rohani drept un „lup deghizat în oaie” în privinţa acestui dosar.

Rohani a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul, dar alegerea sa nu va marca, totuşi, o ruptură în politica Iranului, deoarece dosare strategice precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale se află sub autoritatea directă a liderului suprem Ali Khamenei.

Predecesorul lui Rohani, Mahmoud Ahmadinejad, a multiplicat pe parcursul celor opt ani de preşedinţie atacurile împotriva Israelului, punând în discuţie realitatea Holocaustului sau afirmând că aceeastă ţară este sortită „dispariţiei”.

Iranul nu recunoaşte existenţa Israelului şi susţine atât mişcările islamiste palestiniene, cât şi mişcarea şiită Hezbollah, care luptă împotriva statului evreu.

Israelul, considerat singura putere nucleară în regiune, şi ţări occidentale acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzaţie respinsă de Teheran.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...