Italia: Nu este necesară naţionalizarea băncilor cu dificultăţi financiare – ministrul Economiei

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că nu este necesară naţionalizarea băncilor italiene care se confruntă cu probleme, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 04 oct. 2016, 12:22
Italia: Nu este necesară naţionalizarea băncilor cu dificultăţi financiare - ministrul Economiei

Întrebat dacă naţionalizarea băncilor aflate în criză ar fi o dramă, Pier Carlo Padoan a răspuns: ‘Nu văd necesitatea naţionalizării’.

Al treilea grup bancar italian, Monte dei Paschi, a acceptat un nou plan de redresare, va solicita investitorilor cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari) şi va vinde credite neperformante de 28 miliarde de euro. Luna trecută, banca l-a numit pe şeful italian al Bank of America Merrill Lynch, Marco Morelli, în funcţia de director general al grupului, pentru a implementa planul.

Vânzarea de acţiuni va fi a treia recapitalizare, banca fiind în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante.

‘În acest moment banca pregăteşte un plan general şi cred că este unul viabil’, a afirmat Padoan.

Acesta a dezminţit informaţiile conform cărora Guvernul a jucat un rol ‘nedorit’ în numirea lui Morelli, subliniind că votul Consiliului de Administraţie a fost în unanimitate. Executivul este cel mai mai mare acţionar al Monte dei Paschi, cu o participaţie de aproximativ 4%. Banca a obţinut cele mai slabe rezultate la testele de stres derulate de BCE în 2014 şi în 2016.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...