Italia: randamentele obligaţiunilor cresc semnificativ, iar acţiunile băncilor scad ca efect al ameninţării unei proceduri disciplinare

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au crescut semnificativ, iar acţiunile băncilor au scăzut miercuri, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei, din cauza încălcării reglementărilor fiscale din UE legate de nivelul datoriei, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mie, 05 iun. 2019, 13:50
Italia: randamentele obligaţiunilor cresc semnificativ, iar acţiunile băncilor scad ca efect al ameninţării unei proceduri disciplinare

La Bursa de la Milano, acţiunile băncilor înregistrau un declin de 2,3%, ajungând la cel mai scăzut nivel consemnat într-o zi, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat cu opt puncte de bază, la 2,60%.

Comisia Europeană a trimis luna trecută o scrisoare Guvernului de la Roma în care îi cere să explice de ce s-au deteriorat finanţele publice ale Italiei. Scrisoarea Executivului comunitar este o obligaţie prevăzută în legislaţia UE şi este trimisă atunci când o ţară nu mai respectă ţintele fiscale convenite, care cer ca deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria publică să fie redusă dacă depăşeşte pragul de 60% din Produsul Intern Brut.

Autorităţile de la Roma estimează în acest an o creştere a datoriei publice la 132,6% din PIB, de la 132,2% din PIB în 2018 şi 131,4% din PIB în 2017. Italia are a doua cea mai ridicată datorie din UE, după Grecia.

Comisia Europeană estimează o creştere a datoriei publice a Italiei la 133,7% din PIB în 2019 şi la 135,2% din PIB în 2020.

Dacă explicaţiile Guvernului de la Roma vor fi considerate insuficiente, Bruxelles-ul va demara o acţiune disciplinară care ar putea să se concretizeze într-o amendă de 0,2% din PIB-ul Italiei, adică aproximativ 3,5 miliarde euro.

„Când ne uităm la economia italiană, vedem pagubele provocate de recentele alegeri politice. Italia plăteşte pentru serviciul datoriei (dobânzi şi comisioane) tot atât cât pentru întregul sistem de educaţie”, a afirmat miercuri vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

Bruxelles estimează că, anul trecut, Italia a plătit dobânzi de 65 de miliarde de euro pentru datoria sa masivă. Conform procedurii de deficit excesiv (EDP), Italia trebuie să îndeplinească obiective fiscale stricte, altfel va putea fi amendată.

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a exprimat angajamentul pentru evitarea procedurii de deficit excesiv „care evident nu este bună pentru ţară”. Italia vrea o modificare a reglementărilor bugetare ale UE, a adăugat oficialul, dar „problema este că sunt aplicate în acest moment actualele reglementări”.

Tot miercuri, Comisia Europeană a recomandat în cazul Spaniei ridicarea procedurii de deficit excesiv, apreciind că autorităţile de la Madrid au realizat suficiente progrese în îndeplinirea reglementărilor bugetare.

„Ca rezultat, din cele 24 de ţări membre aflate în 2011 sub procedura de deficit excesiv, niciun stat membru nu a rămas sub EDP”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeană este pregătită să-şi schimbe analiza privind posibila procedură privind datoria Italiei dacă autorităţile de la Roma prezintă noi date şi angajamente, a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...