Italia şi Spania se vor bate pentru finanţare, odată cu disiparea efectului lichidităţilor de la BCE

Concurenţa dintre Italia şi Spania pentru finanţarea externă se va intensifica în acest trimestru, odată cu disiparea efectului pozitiv al lichidităţilor puse la dispoziţia băncilor de către Banca Centrală Europeană (BCE), relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 16:52
Italia şi Spania se vor bate pentru finanţare, odată cu disiparea efectului lichidităţilor de la BCE

Preţurile obligaţiunilor suverane italiene şi spaniole au scăzut săptămâna trecută, după interesul scăzut al investitorilor pentru o emisiune a Spaniei şi după ce premierul guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a declarat că ţara sa se află într-o „dificultate extremă”.

Declinul inversează creşterea puternică a preţurilor obligaţiunilor în primul trimestru, determinată de fondurile de peste 1.000 de miliarde de euro puse la dispoziţia băncilor europene de către BCE, prin împrumuturi pe termen de trei ani.

Spread-ul obligaţiunilor Spaniei pe 10 ani faţă de cele germane este cel mai mare din ultimele patru luni, iar în cazul Italiei a ajuns la un maxim al ultimelor şase săptămâni.

„Spania şi Italia revin cu picioarele pe pământ, după un prim trimestru incredibil. Lichidităţile de la BCE au cumpărat timp, dar nu prea mult. Trimestrul al doilea va fi mai dificil decât primul, dacă politicienii nu vor convinge investitorii străini să revină”, a declarat Luca Jellinek, director la Credit Agricole în Londra.

Randamentele au scăzut în primele trei luni, sugerând că băncile europene investesc lichidităţile de la BCE în obligaţiuni guvernamentale.

Investitorii au obţinut un profit de 13% de pe urma plasamentelor în obligaţiuni italiene, de când BCE a anunţat programul de finanţare, pe 8 decembrie, şi sfârşitul primului trimestru. Plasamentele în obligaţiuni spaniole au adus investitorilor un câştig de 6%.

Potrivit Credit Agricole, sprijinul de la BCE, care a inclus împrumuturi către bănci şi plasamente directe, a dus la achiziţia de obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei în valoare cumulată de peste 250 de miliarde de euro, între trimestrul al treilea al anului trecut şi primul trimestru din 2012.

Spania a vândut săptămâna trecută obligaţiuni în valoare de 2,59 miliarde de euro, aproape de nivelul minim planificat, faţă de o ţintă maximă de 3,5 miliarde de euro.

Vânzarea a avut loc după alte licitaţii, de la sfârşitul lui martie, când Spania şi Italia nu au reuşit să atingă ţintele maxime ale vânzărilor.

„Efectul pozitiv al lichidităţilor de la BCE se disipează, iar piaţa se concentrează pe evoluţiile politice. Emisiunea de obligaţiuni a Spaniei nu a fost bine primită şi există riscul ca licitaţiile următoare să fie dificile şi pentru alte ţări periferice din zona euro”, a declarat Werner Fey, manager de fonduri la Frankfurt Investment, care administrează active cu venituri fixe de 6,5 miliarde de euro.

Spania trebuie să rostogolează în trimestrul al doilea obligaţiuni de 44,3 miliarde de euro, iar Italia de 87,8 miliarde de euro.

Autorităţile de la Madrid au acoperit necesarul de fiananţe din acest an în proporţie de 44%, în timp ce Italia a realizat acest lucru în proporţie de 28%, Franţa de 32%, iar Germania de 25%, potrivit estimărilor UBS.

Majoritatea obligaţiunilor emise de Spania şi Italia au fost cumpărate de investitori locali.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...