Jeff Bezos și echipajul său s-au întors în siguranță din spațiu

Jeff Bezos şi ceilalţi trei membri ai echipajului au aterizat cu bine, la bordul capsulei New Shepard, după o aventură spaţială care i-a purtat până la 100 de kilometri deasupra Pământului, transmite DPA, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 20 iul. 2021, 17:03
Jeff Bezos și echipajul său s-au întors în siguranță din spațiu

Racheta care a propulsat capsula până la limita spaţiului a revenit de asemenea, în siguranţă, la sol, cu câteva minute înaintea capsulei New Shepard.

Întregul zbor a durat în jur de 10 minute.

Jeff Bezos a făcut semn că totul este OK din interiorul capsulei, imediat după aterizarea din deşertul texan. Apoi a ieşit din capsulă, împreună cu ceilalţi membri ai echipajului şi au fost înconjuraţi imediat de membri ai familiilor şi de prieteni.

Bezos, în vârstă de 57 de ani, a fost însoţit de fratele său, Mark, cu şase ani mai mic, de cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, fostă femeie pilot, dar şi de cel care a devenit astfel cel mai tânăr astronaut din istorie, Oliver Daemen, de 18 ani, care a primit în dar această călătorie.

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă şi fondatorul Amazon, însoţit de alţi trei membri ai echipajului, a decolat marţi, de la o bază de lansare din West Texas, către un zbor suborbital la bordul rachetei New Shepard, construită de compania Blue Origin, într-o lansare esenţială pentru viitoarea eră a turismului spaţial, la mai puţin de două săptămâni după ce miliardarul britanic Richard Branson a efectuat o călătorie în spaţiu similară, informează Reuters.

Citește și: https://www.economica.net/wally-funk-o-femeie-de-82-de-ani-il-va-insoti-pe-jeff-bezos-in-zborul-sau-in-spatiu_519958.html

Racheta şi-a aprins motoarele BE-3 la baza de lansare Blue Origin situată la circa 32 de kilometri în apropiere de localitatea Van Horn.

Purtând un combinezon de zbor de culoare albastră şi o pălărie de cowboy, Bezos s-a urcat alături de ceilalţi pasageri într-o maşină de teren care i-a transportat la locul lansării. Au urcat apoi treptele unui turn şi până au ajuns la bordul navetei de culoare albă, decorată cu simbolul unei pene albastre. Fiecare dintre pasageri a sunat dintr-un clopoţel înainte de a pătrunde în interiorul capsulei.

”Se pregătesc pentru zborul vieţii lor”, a spus prezentatoarea lansării, Ariane Cornell, de la Blue Origin, în timpul transmisiunii în direct.

După decolare, naveta spaţială ”New Shepard” accelerează până la peste 3.700 de kilometri la oră în două minute. După trei minute, timp în care va interveni imponderabilitatea, capsula, separată între timp, va atinge cel mai înalt punct, o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului. Ulterior, va reintra în atmosfera terestră şi va ateriza vertical în deşertul Texas, încetinită de paraşute de mari dimensiuni.

Acest zbor a coincis cu aniversarea primilor paşi pe Lună făcuţi de americanii Neil Armstrong şi Edwin ”Buzz” Aldrin, la 20 iulie 1969. De altfel, vehiculul spaţial New Shepard este denumit în amintirea lui Alan Shepard, care în 1961 devenea primul american care a ajuns în spaţiul cosmic.

Lansarea a fost urmărită de membri ai familiei Bezos şi de angajaţi ai companiei Blue Origin.

Zborul lui Bezos vine la scurt timp după ce Richard Branson a devenit, la 11 iulie, primul miliardar care a părăsit Pământul pe o navă spaţială pe care a finanţat-o. Branson a fondat Virgin Galactic, care concurează cu Blue Origin pe piaţa nouă a turismului spaţial.

Deşi zborul lui Branson a fost primul, Bezos va zbura la o altitudine mai mare – 100 de kilometri în cazul Blue Origin în comparaţie cu 86 de kilometri pentru Virgin Galactic – în cadrul unei lansări catalogate de experţi ca fiind primul zbor spaţial cu echipaj civil care nu va fi pilotat.

Citește și: https://www.economica.net/bilet-la-primul-zbor-in-spatiu-cu-miliardarul-jeff-bezos-vandut-cu-28-milioane-de-dolari-la-licitatie_516436.html

Cu câteva ore înainte de lansare, un alt miliardar implicat în dezvoltarea industriei spaţiale, Elon Musk, i-a urat lui Jeff Bezos „mult noroc”, printr-un mesaj publicat pe Twitter. Elon Musk pregăteşte pentru luna septembrie o misiune orbitală ce va dura câteva zile, cu un echipaj format în întregime din civili la bordul capsulei Crew Dragon.

Compania Blue Origin doreşte ca următorul zbor cu doi sau mai mulţi pasageri să aibă loc în luna septembrie sau octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătăţii a validat chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare în rândul elevilor minori, aceasta fiind distribuit de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare......
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Producătorul auto vietnamez VinFast vrea să se extindă în 2023 şi pe alte pieţe europene, dincolo de planificatul debut ...
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor ...
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...