Jiru, MFP: Perioada de subscripţie pentru titlurile de stat destinate populaţiei va fi mai lungă decât anul trecut

Perioada de subscripţie pentru emisiunea de obligaţiuni de stat destinate populaţiei va fi mai lungă anul acesta decât cea de anul trecut, pentru a fi timp suficient pentru popularizare, astfel încât să se încheie cu succes, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Enache Jiru, în cadrul evenimentului Banii Tăi Expo, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.
Economica.net - vin, 27 mai 2016, 08:34
Jiru, MFP: Perioada de subscripţie pentru titlurile de stat destinate populaţiei va fi mai lungă decât anul trecut

‘Învăţând din experienţa anului trecut, am făcut acest produs, credem noi mai simplu, prin faptul că perioada de subscripţie va fi mai lungă. Anul trecut a fost de aproximativ două săptămâni. Anul acesta dorim să fie mai lungă, pentru a avea timp să îl facem mai popular. Canalele pe care le vom folosi pentru popularizare vor fi mai diverse, instrumentul în construcţia lui este mai simplu, este mai aproape de economiile întregii game de populaţie. Mă refer aici şi la cei cu venituri mai reduse’, a explicat Jiru.

El a reamintit faptul că, anul trecut, valoarea unui titlu a fost stabilită la 1.000 de lei, iar anul acesta valoarea nominală va fi stabilită la 100 de lei, tocmai pentru a se adresa tuturor categoriilor de venituri ale populaţiei.

Pe de altă parte, metoda de subscriere va fi una necompetitivă. ‘Pur şi simplu o subscriere prin stabilirea unui cupon fix de către Ministerul Finanţelor’, a mai spus Jiru.

Anul trecut, cei care subscriau erau nevoiţi să opteze pentru o dobândă într-un interval dat, ceea ce a complicat procesul pentru cei mai puţin iniţiaţi.

Reprezentantul Finanţelor a mai spus că scopul acestei emisiuni nu este acela de a atrage o sumă de bani la buget, decât în secundar, iar scopul principal este acela de a oferi o alternativă de economisire populaţiei, alta decât depozitele bancare, şi de a-i familiariza şi de a-i introduce în tainele Bursei de Valori Bucureşti. ‘Sperăm că aşa îi vom aduce mai aproape de celelalte instrumente care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată cum este BVB’, a subliniat Enache Jiru.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va lansa, în iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, pe doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei. Valoarea unui titlu va fi de 100 de lei, iar dobânda va fi fixă şi va fi anunţată în momentul deschiderii perioadei de subscripţie.

În plus, deţinătorii de titluri de stat vor participa, la scandenţă, la o loterie în urma căreia 100 de deţinători vor primi un premiu de 1.000 de lei fiecare.

În vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 – 19 iunie, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015 a fost prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...