1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

JTI România: Proiectul de ordin publicat de Ministerul Sănătăţii va genera birocraţie nejustificată

Proiectul de ordin publicat recent pe site-ul Ministerului Sănătăţii 'este menit să genereze birocraţie nejustificată şi să instituie încă un comitet inutil', se arată într-un comunicat al companiei producătoare de ţigarete JTI România, care a transmis, în acest sens, o scrisoare deschisă ministrului Florian Bodog.

27 iul, 2017 | Agerpres

Proiectul de act normativ vizează aprobarea 'Normelor privind procedura de raportare cu privire la ingrediente şi emisii ale produselor din tutun şi produselor conexe', înfiinţarea 'Comitetului consultativ naţional pentru produsele din tutun şi produsele conexe' şi aprobarea regulamentului de constituire şi funcţionare a acestuia.

'Conform Directivei tutunului şi legii de transpunere, raportarea se face electronic, către Comisia Europeană, pe un portal european la care autorităţile statelor membre au acces direct. Însă, MS doreşte ca producătorii şi importatorii să îi raporteze...ce au raportat deja la UE. Aceasta pentru a justifica înfiinţarea noului 'Comitet consultativ', format din 'experţi' selectaţi netransparent, inclusiv din rândul ONG-urilor, şi plătiţi, evident, din fonduri publice', se spune în comunicatul JTI România.

Comitetul se subordonează Direcţiei de sănătate publică şi, conform atribuţiilor, propune acte normative, precum şi cuantumul şi procedura de percepere a unor tarife, administrează informaţiile din Registrul naţional de date, informează Inspecţia Sanitară de stat dacă identifică încălcări ale Legii 201/2016.

JTI consideră că, dată fiind subordonarea şi atribuţiile acestuia, precum şi accesul la date şi informaţii confidenţiale, natura comitetului depăşeşte sfera consultativă, exercitând prerogative de putere publică, motiv pentru care numirea membrilor săi ar trebui să respecte Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici. În plus, noul comitet dublează mare parte din activitatea altuia: 'Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe', instituit prin Hotărârea de Guvern nr. 776/2015 şi aflat tot în coordonarea Ministerului Sănătăţii.

'Mare parte din textul proiectului de ordin este dedicat 'conflictului de interese', cu limitare exclusivă la existenţa unor raporturi cu industria tutunului. Membrii comitetului, care ar trebui să fie neutri, date fiind atribuţiile lor în procesul de reglementare, nu sunt însă obligaţi să-şi declare interesele 'conexe', adică în raport cu industria farmaceutică producătoare de plasturi cu nicotină sau medicamente anti-fumat, cu entităţi beneficiare ale taxei de viciu sau cu organizaţii neguvernamentale antitutun finanţate din afara ţării', se mai spune în comunicatul JTI România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO