UPDATE Jucătorii la Bursă stau la pândă, să vadă cum se decide soarta Greciei. Pesimism în creştere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) scădeau cu cel mult 1,1% la prânz, exprimând starea de expectativă a jucătorilor. Lichiditatea este în creştere. Pieţele europene sunt în aşteptarea întâlnirii miniştrilor de finanţe din Zona Euro (Eurogrup), care  ar trebui să lămurească ce drum va alege Grecia: cu sau fără euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 07 iul. 2015, 07:09
UPDATE Jucătorii la Bursă stau la pândă, să vadă cum se decide soarta Greciei. Pesimism în creştere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înregistrau fără excepţie scăderi benigne la prânz. Lichiditatea de peste 3,5 milioane de euro dădea indicii mai îngrijorătoare despre creşterea  pesimismului în piaţă. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor din acest an este de 7,28 milioane de euro.

Pieţele aşteaptă întâlnirea miniştrilor de finanţe ai Zonei Euro (Eurogrup), programată să înceapă la ora 18.00 ora României, pentru a evalua care sunt şansele Greciei de a rămâne în uniunea monetară europeană.

Citeşte şi:

Ultima şansă. Grecia lui Tsipras îi cheamă din nou la sfat pe liderii europeni

Printre puţinele acţiuni care creşteau se numără Biofarm (BIO), cu 2,64% , până la     & până la 0,2998 lei  / titlu, Banca Comercială Carpatica (BCC) cu  1,81%, până la 0,0449 lei, şi Nuclearelectrica (SNN), cu  1,01%, până la 7,495 lei / titlu. 

Cea mai mare scădere, 1,1%, o înregistra, marţi la prânz, BET FI, indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al FP, acţiunle cele mai susceptibile la speculaţii de la BVB.

BET, indicele de referinţă al Bursei din Bucureşti, al celor mai lichide 10 acţiuni  (fără SIF-uri) scădea cu 0,47% şi a înregistrat şi treceri în domeniul pozitiv.

Indicele BET XT, care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP, scădea cu 0,51%. BET BK, indicele celor mai reprezentative 25 de acţiuni scădea cu 0,28%.

Indicii au deschis ziua cu variaţii nesemnificative faţă de închiderea de ieri, cu excepţia BET Fi, care scădea cu 0,46%. BET FI, este indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al FP, acţiunile cele mai susceptibile la speculaţii de la BVB.

În rest, la o jumătate de oră de la deschiderea pieţei, cea mai mare scădere era a indicelui BET XT, care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP. BET BK, indicele celor mai reprezentative 25 de acţiuni scădea cu 0,11%.

Indicele de referinţă al Bursei din Bucureşti, BET, al celor mai lichide 10 acţiuni  (fără SIF-uri) scădea cu numai 0,04% şi a înregistrat şi treceri în domeniul pozitiv.

Indicele BET NG al acţiunilor energetice înregistra chiar o creştere de 0,27%. 

Lichiditatea pieţei era de asemeni nesemnificativă, de nici 60.000 de euro, exprimând stagnarea.

Pe pieţele futures, care anticipează evoluţia pieţelor, speculatorii pariaseră înainte de deschiderea acestora pe stagnare: creşteri de 0,1% ale indicelui bursei din Londra (FTSE 100), şi indicelui bursei din Frankfurt (DAX) şi de 0,0% la Paris (CAC 40), potrivit Reuters.

Oficialii europeni ca şi cei americani şi japonezi au continuat să facă presiuni asupra celor greci pentru a veni cu „propuneri serioase”. Liderii UE şi-au repetat sprijinul pentru rămânerea Greciei în Zona Euro, dar au atras atenţia că „Europa poate fi unită doar dacă fiecare naţiune îşi asumă responsabilitatea (pentru propriile acţiuni, n.r.)”, potrivit unei declaraţii a cancelarului Angela Merkel.

Întâlnirea Eurogrup va avea efecte directe asupra situaţiei grecilor, care mai pot extrage puţini bani de la bancomate doar graţie unei linii de infuzie de lichidităţi de urgenţă de la Banca Centrală Europeană (BCE).

BCE aşteaptă decizia politică de azi a Europgrup îşi va opri pompa, băncile greceşti ar începe să dea faliment, una câte una, până vineri, potrivit estimărilor curente.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...