Jucătorii la Bursă vor finanţa fondul asigurărilor de sănătate

Fondul Naţional Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate va avea două noi surse de finanţare, potrivit unui proiect de act normativ care modifică legislaţia din domeniu.
Economica.net - vin, 06 mart. 2015, 22:00
Jucătorii la Bursă vor finanţa fondul asigurărilor de sănătate

Sănătatea va primi bani din două noi surse, de la două instituţii care se ocupă de reglementarea unor alte domenii de activitate, respectiv pieţele financiare şi telecomul. Prevederea apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanţelor.

Ce prevede proiectul de act normativ:

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 680 din 26 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

După art. 18 se introduce un nou articol cu urmatorul cuprins:

„Art 19. (1) Pentru asigurarea sumelor necesare accesului asiguraţilor la medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi pentru unele servicii medicale, veniturile Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se constituie şi din 80% din excedentul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Pentru anul 2015 baza de calcul include şi excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.
(2) Instituțiile prevăzute la alin (1) virează sumele într-un cont distinct de venituri al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în termen de 20 de zile calendaristice de la data depunerii situațiilor financiare anuale.
(3) În anul 2015, influențele determinate de aplicarea prezentului articol se cuprind în bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu ocazia primei rectificări bugetare.”

Aşadar, Fondul de Sănătate va primi bani de la ASF şi de la ANCOM.

Autoritatea de Supraveghere Financiară încasează bani din trei surse: taxe aferente tranzacţiilor de pe piaţa de capital, taxe de la societăţile de asigurare şi taxe de la fondurile de pensii private. În final, toate aceste taxe se găsesc în comisioanele pentru tranzacţiile de pe piaţa de capital, în tarifele poliţelor de asigurare şi în comisioanele percepute de fondurile de pensii private contributorilor. ASF a dat recent publicităţii raportul de activitate pe anul trecut. Instituţia a încheiat anul trecut cu un excedent de 18,288 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile realizate au crescut la 118,67% faţă de anul precedent iar cheltuielile s-au redus la 98% faţă de 2013.

80% din această sumă va ajunge acum la Fondul de Sănătate, iar cea mai mare parte a veniturilor ASF, 47,26%, au venit din taxele din tranzacţiile de pe piaţa de capital.

ANCOM nu a publicat încă raportul financiar pe anul trecut. Autoritatea are două surse de finanţare: un tarif de monitorizare cerut furnizorilor de servicii de telecomunicaţii şi poştă şi taxele aferente monitorizării spectrului de frecvenţe, plătite de toate firmele care folosesc spectrul radio al României.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...