1EUR=4.7576 RON | Bucureşti 13 º
INDICI BURSIERI
BET
7749,20
0
BETPlus
1158,12
0
BET-FI
35024,81
0
BET-NG
676,13
0
BET-XT
712,62
0
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.341
0,0000%
BRD
11.9
0,0000%
BRK
0.074
0,0000%
BVB
23
0,0000%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
155
0,0000%
FP
0.88
0,0000%
OLT
0.085
0,0000%
PRSN
0.065
0,0000%
SIF1
2.15
0,0000%
SIF2
1.156
0,0000%
SIF3
0.25
0,0000%
SIF4
0.618
0,0000%
SIF5
2.05
0,0000%
SNP
0.345
0,0000%
TEL
21.8
0,0000%
TGN
341.5
0,0000%
TLV
1.876
0,0000%

Judecătorii lasă fără dobândă un contract de credit ipotecar

Tribunalul Botoşani a decis ca un client al Băncii Comerciale Române să nu mai plătească dobânda la credit, după ce instanţa a găsit clauze abuzive în contractul de împrumut.

Comenteaza
Judecătorii din Botoşani lasă fără dobândă creditul de la BCR a unui fost judecător din Sighet

Pe vremea când dădea credite multe populaţiei, BCR punea în contracte o clauză prin care îşi aronda dreptul de a schimba rata dobânzii după cum doreşte. Practica celei mai mari bănci din ţară s-ar putea să se întoarcă împotriva sa, de când românii au descoperit legea şi judecătoriile.

Mai multe instanţe din România au constatat că felul în care BCR a definit dobânda contractuală nu este în regulă. În hârtiile prin care clienţii s-au angajat să plătească rate penru 20-30 de ani, singura certitudine privind preţul contractului e aceea că „dobânda de referinţă variabilă (DRV) se afişează la sediile BCR” şi se adaugă la o marjă de 1-2%. Cele mai multe instanţe (dintre cele care au dat dreptate clienţilor) au ales să identifice DRV cu Euribor, însă există şi exemple în care instanţa a lăsat, practic, contractul fără dobândă.

Un fost judecător se judecă cu banca

Viorica M. din Sighetu Marmaţiei a dat BCR în judecată în 2009, cu mai bine de un an înainte să apară OUG 50/2010, care a pus pe jar relaţia dintre clienţi şi bănci. V.M. este fost judecător la Judecătoria Sighetu Marmaţiei (până în 2008) şi fost procuror la parchetul de pe lângă aceeaşi instanţă, pensionată anticipat în august 2013.

Potrivit declaraţiei de avere, V.M. a luat un credit ipotecar de 120.000 de euro în 2007. Contractele BCR de la acea vreme spuneau că dobânda este fixă în primul an, iar apoi variază după DRV. De regulă, din cel de-al doilea an dobânda aproape că se dubla, la peste 9%.

În martie 2010 Tribunalul Maramureş dispune eliminarea dobânzii din contract. Curtea de apel Cluj decide că pe lângă eliminarea dobânzii, din contract mai trebuie să dispară şi comisionul de administrare.

Decizia Curţii de Apel este atacată cu recurs de către BCR la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în martie 2011, a casat decizia şi sentinţa instanţelor anterioare şi a trimis cauza spre rejudecare.

Procesul este mutat, după o cerere de strămutare adresată de bancă, de la Sighet la Judecătoria Botoşani, departe de instanţa unde fostul judecător a activat.

Acest lucru a părut de rău augur pentru V.M., încă procuror în aprilie 2013, când Judecătoria Botoşani respinge acţiunea.

La sfârşitul lunii martie din acest an, Tribunalul Botoşani întoarce decizia instanţei de fond şi

admite apelul magistratului pensionat şi spune clar că contractul de împrumut va continua fără dobândă - pentru prima oară când instanţa arată explicit care sunt urmările declarării ca abuzive a clauzei de dobândă.

“Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea reclamantei Marina Viorica, constată caracterul de clauză abuzivă a clauzei din contractul bancar nr. 1565 din 04.12.2007, înscrisă la art. 5 cu privire la dobânda variabilă şi dispune executarea în continuare a contractului fără această dobândă”, se arată în soluţia de pe portalul instanţelor.

Sentinţa putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, însă pe portal nu este încă înregistrat recursul băncii.

Aceasta nu este prima decizie în care magistraţii elimină clauza DRV dintr-un contract de credit al BCR.

G.V. din Oradea s-a judecat în două procese cu banca pe clauza de dobândă. Acesta a obţinut o obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva BCR, după ce a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Tribunaul constatat că clauza privind DRV din contract este abuzivă.

Orădeanul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale". După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă.

După ce clauzele referitoare la dobândă au fost eliminate, BCR a dat în judecată clientul şi a cerut instanţei să îl oblige să semneze un act adiţional prin care să plătească o dobândă la credit formată din Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane.

Chiar dacă nu mai avea clauză de dobândă în contract, BCR a continuat să perceapă o dobândă pe care a calculat-o la momentul implementării OUG 50/2010, formată din Euribor 6M + 8,9 pp.

În iulie 2013, Tribunalul Bihor a respins, definitiv şi irevocabil, recursul BCR şi a admis recursul clientului, confirmând astfel că acest credit a rămas fără dobândă.

Însă clientul a avut probleme la punerea în aplicare a sentinţei.

Avocatul băncii, Ana Diculescu Şova, partener NNDKP, a susţinut, recent, în cadrul unui proces de grup de la ÎCCJ, că de fapt în cazul lui G.V. instanţa nu a dispus eliminarea dobânzii, ci aplicarea celei fixe din primul an.

În fapt banca a făcut contestaţie la cererea de executare silită depusă de client în cazul deciziei din primul proces, cel deschis prin ANPC, contestaţie care i-a fost admisă în parte de prima instanţă, dar pentru care mai există încă două căi de atac.

De asemenea, şi un client al grecilor de la Banca Românească este fericitul posesor al unui credit cu dobândă zero. Judecătorii de la Galaţi consideră că dobânda internă (de 11,3% din al doilea an, după ce în primul an a fost fixă, de 6,9%,) din contractul ipotecar semnat de clientul nemulţumit este netransparentă şi abuzivă.

Şova: 86% dintre judecători au înţeles cum funcţionează dobânda BCR

Avocatul BCR a mai susţinut în procesul amintit că cea mai mare parte a judecătorilor din ţară au înţeles mecanismul, restul au considerat ca pot lăsa contractul fără preţ, adică să elimine clauzele privind dobânda şi comisioanele.

Poziţia BCR în cazul de faţă

"În cazul Viorica M., Tribunalul Botoşani a dispus admiterea în parte a cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta împotriva BCR. Până la acest moment instanţa nu a comunicat Băncii decizia, astfel încât nu cunoaştem motivele care au stat la baza acestei hotărâri. Cu toate acestea, faţă de dispozitivul deciziei şi faţă de faptul că principiile ce stau la baza contractului de credit nu permit continuarea acestuia cu titlu gratuit, apreciem că instanţa de judecată are în vedere continuarea contractului cu dobânda fixă stabilită iniţial între părţi, înlăturând doar dobânda variabilă. De altfel, această hotărâre nu este irevocabilă fiind supusă controlului judiciar în recurs. Termenul în care părţile pot declara recurs începe să curgă după comunicarea hotărârii judecătoreşti.

Cazul GV a fost lămurit de către instanţa de judecată, prin admiterea contestaţiei la titlu formulată de BCR. Astfel, deşi în interpretarea clientului, contractul de credit ar fi trebuit să continue fără niciun cost, prin ultima hotărâre judecătorească instanţa a lămurit părţile cu privire la faptul că intenţia acesteia nu a fost de a înlătura costurile aferente imprumutlui ci de a le menţine la valoarea iniţial stabilită în contract, atât sub aspectul dobânzii cât şi al comisioanelor.

Prin urmare, informaţia conform căreia judecătorii lasă fără dobânda contractele de credit BCR nu corespunde realităţii.

Totodată, nu suntem de acord cu comentariul din cadrul articolului care spune că banca putea modifică dobânda după bunul ei plac - precizăm că este vorba de un mecanism, care se referă fie la costurile de finanţare ale băncii sau la evoluţia pieţei dobânzii.

Afirmaţia conform căreia instanţele (dintre cele care au dat dreptate clienţilor) au ales să identifice DRV cu Euribor ar trebui amendată în sensul că hotărârile acestora reflectă opinii izolate, în contextul în care majoritatea judecătorilor (aproape 90%) au înţeles mecanismul de formare al dobânzii BCR şi şi-au însuşit apărările constante ale băncii, în sensul că variaţia dobânzii este determinată de fluctuaţia unor indici obiectivi ce nu pot fi controlaţi de către părţile semnatare ale contractelor de credit, respectiv impuşi de banca consumatorilor. Aşa se explică faptul că judecătorii, în majoritate, au înţeles să respingă acţiunile formulate de clienţi că nefondate.

De altfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat în mai multe cauze problema identităţii dintre DRV şi Euribor, deciizile fiind în sensul că cele două noţiuni nu pot fi suprapuse. Hotărârile date în sens contrar sunt accidentale şi, în opinia noastră, străine de prevederile contractuale."

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
04 apr 19:14
Răspunde | Votează email 0 email
Julia simon
Numele meu este FATMA WATI, vreau să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toată lumea să vă fie atent în obținerea unui împrumut de pe Internet pentru că atât de mulți creditori de internet aici sunt toți escrocii și ei doar împărtășesc povești pentru a te înșelăci din banii tăi, un împrumut de 200.000 USD de la o femeie din Germania și am pierdut suma de 8.000 de dolari USD fără a obține împrumutul,

La această dată, 27 septembrie 2016, prietena mea Wulan Sari din locul meu de muncă mi-a spus cum a solicitat un împrumut de la GLOBAL FINANCE LIMITED și în cele din urmă a primit împrumutul. Niciodata nu am crezut-o pana nu am mers cu ea in banca pentru ao confirma si am fost uimit pentru ca am pierdut foarte multi bani doar pentru a obtine un imprumut pentru familia mea.

Poate ALLAH a binecuvântat pe Doamna Bună pentru ceea ce mi-a făcut pentru mine și pentru casa mea, i-am spus prietenei mele să mă prezinte mamei bune. Augusta Ibramhim, GLOBAL FINANCE LIMITED, a făcut-o și am cerut un împrumut de 500.000 USD.

Am respectat termenii și condițiile de împrumut ale companiei și cererea mea de credit a fost aprobată pentru mine fără stres și dificultăți.

 În cele din urmă, am primit împrumutul în contul meu bancar și i-am sunat pe prietena mea ANNABELLE JOHNSON că am primit împrumutul și am introdus, de asemenea, atât de mulți oameni bunei mame doamna Augusta Ibramhim.

Vreau ca tu să citești mărturia mea să contactezi mama bună dacă ai nevoie de un împrumut, ca să depui mărturie și despre bunăvoința mamei bune.

așa că eu folosesc această cale pentru a informa pe toți românii și alte persoane care este oportun să citească mărturia mea și el sau ea are nevoie de împrumuturi pentru a contacta
Doamna Augusta Ibramhim prin EMAIL: (augustaibramhim11@gmail.com)

Cu toate acestea, puteți să mă contactați dacă aveți nevoie de alte info
04 apr 19:13
Răspunde | Votează email 0 email
Julia simon
Numele meu este FATMA WATI, vreau să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toată lumea să vă fie atent în obținerea unui împrumut de pe Internet pentru că atât de mulți creditori de internet aici sunt toți escrocii și ei doar împărtășesc povești pentru a te înșelăci din banii tăi, un împrumut de 200.000 USD de la o femeie din Germania și am pierdut suma de 8.000 de dolari USD fără a obține împrumutul,

La această dată, 27 septembrie 2016, prietena mea Wulan Sari din locul meu de muncă mi-a spus cum a solicitat un împrumut de la GLOBAL FINANCE LIMITED și în cele din urmă a primit împrumutul. Niciodata nu am crezut-o pana nu am mers cu ea in banca pentru ao confirma si am fost uimit pentru ca am pierdut foarte multi bani doar pentru a obtine un imprumut pentru familia mea.

Poate ALLAH a binecuvântat pe Doamna Bună pentru ceea ce mi-a făcut pentru mine și pentru casa mea, i-am spus prietenei mele să mă prezinte mamei bune. Augusta Ibramhim, GLOBAL FINANCE LIMITED, a făcut-o și am cerut un împrumut de 500.000 USD.

Am respectat termenii și condițiile de împrumut ale companiei și cererea mea de credit a fost aprobată pentru mine fără stres și dificultăți.

 În cele din urmă, am primit împrumutul în contul meu bancar și i-am sunat pe prietena mea ANNABELLE JOHNSON că am primit împrumutul și am introdus, de asemenea, atât de mulți oameni bunei mame doamna Augusta Ibramhim.

Vreau ca tu să citești mărturia mea să contactezi mama bună dacă ai nevoie de un împrumut, ca să depui mărturie și despre bunăvoința mamei bune.

așa că eu folosesc această cale pentru a informa pe toți românii și alte persoane care este oportun să citească mărturia mea și el sau ea are nevoie de împrumuturi pentru a contacta
Doamna Augusta Ibramhim prin EMAIL: (augustaibramhim11@gmail.com)

Cu toate acestea, puteți să mă contactați dacă aveți nevoie de alte info
04 apr 18:52
Răspunde | Votează email 0 email
Augusta Ibramhim
OFERIM TOATE TIPURI DE ÎMPRUMUT - SE APLICĂ PENTRU ÎMPRUMUTURI AFFORDABILE.

Cauți un împrumut? esti la locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! Global Finance Limited oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul
augustaibramhim11@gmail.com

 APPLICATION DATA
1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stat:
5) Sex:
6) Starea civilă:
7) Ocupatia:
8) Număr de telefon:
9) Poziția curentă la locul de muncă:
10) Venit lunar:
11) Suma imprumutata necesara:
12) Durata împrumutului:
13) Scopul împrumutului:
14) Religia:
15) Ați aplicat înainte:
16) Data nașterii:

Vreau să știi că ALLAH nu va lăsa oamenii buni să-și facă foame, dar el va păstra răi din ceea ce vor.

Îmi pare rău pentru ceea ce ați trecut înainte, infectați că este una dintre problemele în mâinile creditorilor falși, Sunteți un bărbat sau o femeie de afaceri? Sunteți în orice situație financiară sau Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o mică afacere și o afacere medie? Aveți un scor de credit scăzut și sunteți greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale și alte instituții financiare ?. Solicitanții interesați ar trebui să ne contacteze prin e-mail: augustaibramhim11@gmail.com

Vreau să știți că această companie este o companie autentică cu rezultate bune. De asemenea, doresc să vă informez că nu am fost implicați niciodată în activități de fraudă. și vă pot asigura că ceea ce altă companie nu poate face pentru dvs., o voi face pentru dvs. și vă voi face fericiți și vă veți zâmbi pe față. îți dau cuvântul meu doar să ai încredere în mine și nu vei regreta să faci afaceri cu noi, căutăm mai multe, pentru că sun
04 apr 18:50
Răspunde | Votează email 0 email
Augusta Ibramhim
OFERIM TOATE TIPURI DE ÎMPRUMUT - SE APLICĂ PENTRU ÎMPRUMUTURI AFFORDABILE.

Cauți un împrumut? esti la locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! Global Finance Limited oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul
augustaibramhim11@gmail.com

 APPLICATION DATA
1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stat:
5) Sex:
6) Starea civilă:
7) Ocupatia:
8) Număr de telefon:
9) Poziția curentă la locul de muncă:
10) Venit lunar:
11) Suma imprumutata necesara:
12) Durata împrumutului:
13) Scopul împrumutului:
14) Religia:
15) Ați aplicat înainte:
16) Data nașterii:

Vreau să știi că ALLAH nu va lăsa oamenii buni să-și facă foame, dar el va păstra răi din ceea ce vor.

Îmi pare rău pentru ceea ce ați trecut înainte, infectați că este una dintre problemele în mâinile creditorilor falși, Sunteți un bărbat sau o femeie de afaceri? Sunteți în orice situație financiară sau Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o mică afacere și o afacere medie? Aveți un scor de credit scăzut și sunteți greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale și alte instituții financiare ?. Solicitanții interesați ar trebui să ne contacteze prin e-mail: augustaibramhim11@gmail.com

Vreau să știți că această companie este o companie autentică cu rezultate bune. De asemenea, doresc să vă informez că nu am fost implicați niciodată în activități de fraudă. și vă pot asigura că ceea ce altă companie nu poate face pentru dvs., o voi face pentru dvs. și vă voi face fericiți și vă veți zâmbi pe față. îți dau cuvântul meu doar să ai încredere în mine și nu vei regreta să faci afaceri cu noi, căutăm mai multe, pentru că sun
09 iun 23:11
Răspunde | Votează email 3 email
adriante
Pentru hotii de la BCR, Drv = Constanta lui Skinner :
E acea cantitate care când e înmulţită cu, împărţită la, adunată cu, scăzută din răspunsul pe care îl ai, îţi dă răspunsul (dobanda) pe care ar trebui să îl (o) ai.
08 iun 21:52
Răspunde | Votează email 3 email
marian
Atitudine mai sfidatoare si aroganta ieftina ca la aceasta banca mai rar...Va spune unul patit...Asteptam sa se faca dreptate...Daca mai exista asa ceva in tara asta...
08 iun 19:48
Răspunde | Votează email 5 email
Marin
Este clar pentru toata lumea ce rol a jucat DRV in contractele bcr ,acela de a pune in spatele celor care platesc incompetenta,hotia si minciuna din contractile de credit acordate de bcr. OUG 50/2010 a pus capat acestei hotii dar din pacate pentru marea majoritate a romanilor, care din nestiinta sau comoditate nu au actionat la timp, acest lucru nu are valoare pentru cei care au semnal aditionalele care au transformat marje fixe de 1,5-2% in 8-9%.Momentan nu vor plati mai mult cata vreme Euriborul va fi la valorile minime actuale dar odata ce el va creste vor ajunge sa plateasca dobanzi imense de 14-15% pentru credite cu ipoteca in conditiile in care dobanzile atuale pentru locuinte sunt de 5-6%.Practic in momentul de fata bcr percepe ,pentru acesti clienti captivi dobanzi duble fata de oferta de pe piata si in curand va percepe dobanzi triple.
Problema lor cea mare este ca ,la momentul actual, ei nu pot face public modul de calcul al DRV din simplul motiv ca nu exista o formula de calcul pentru acesta . El a fost modificat dupa bunul plac al bancii in functie de nivelul creditelor neperformante si de lacomia ei.
08 iun 14:39
Răspunde | Votează email 2 email
client AAA
De-ar da Dumnezeu sa deschida toti judecatorii ochiii si sa vada adevarata fata a bcr.
Domnilor judecatori de cand platesc 10% dobanda la un credit in euro, va jur ca nu mi-am mai cumparat o haina noua de cativa ani, daca ar fi sa judecam limpede, rate mai mici ar insemna venituri mai mari la bugetul de stat.
Doamne ajuta!
08 iun 14:20
Răspunde | Votează email -1 email
Alex Iacobescu
Marina,

Este foarte bine ca te informezi insa in contractele BCR din perioada 2007-2008-2009 sunt foarte multe clauze abuzive, cum ar fi :

- Comisionul de acordare credit
- Comisionul de adminisitrare
- Comisionul de risc
- Clauza care permite bancii modificarea unilaterala a dobanzii
- DRV-ul ( dobanda de referinta variabila )
- Clauza care permite bancii sa solicite garantii suplimentare.
- Clauza care permite bancii sa declare creditul scadent

Toate aceste abuzuri sunt in CONTRADICTORIU cu LEGISLATIA in domeniu ( vezi L 193 - protectia consumatorului)

Sfatul meu este sa consulti un avocat care are habar de toate aceste abuzuri. Ma repet, este foarte bine ca te informezi insa dureaza foarte mult, functie de timpul alocat sa pui cap la cap toate informatiile si sa vezi clar abuzurile.

Important este ca te-ai trezit si nu mai accepti sa te calce in picioare bcr.

Nu-ti fie frica de proces pentru ca trebuie sa lupti pentru dreptate, indiferent care este ea.

Consulta un avocat.
SUCCES!
SUNT SIGUR CA VEI CASTIGA!
07 iun 17:13
Răspunde | Votează email 2 email
Singur impotriva tuturor
Ce mare smecherie? Pentru asta exista Google: bcr clauze abuzive. As citi bcr-clauze-abuzive.blogspot.com
08 iun 10:48
Votează email 0 email
Marina Marin
Multumim frumos pentru site.
Sunt o multime de informatii utile. Pre multe as putea spune. Nu ma pot opri din citit.

Sincer, mi-a crescut extrem de mult moralul.
Aveti idee daca putem actiona BCR in judecata daca suntem din provincie?

Astept raspunsul dumneavoastra.
MM.
08 iun 13:20
Votează email 0 email
Alex Iacobescu
100%. Sigur ca puteti actiona BCR in judecata, indiferent din ce localitate sunteti.
Din cate stiu in momentul de fata se formeaza un alt grup ce va actiona BCR in instanta.

Stati linistita. BCR cu siguranta va pierde procesul. Exista ricul sa dureze ceva timp procesul insa rezultatul va aduce egalitatea intre parti si veti plati o rata coreta iar bcr va fi obligata sa respecte legea.

Bine V-ATI TREZIT!
DATI bcr in judecata pentru DREPTATE SI ADEVAR.
08 iun 14:08
Votează email 0 email
Marina Marin
Din cate inteleg "Dobanda de referinta variabila" este abuziva pentru ca nu este transparenta si este determinabila?

Ar trebui inlocuita cu EURIBOR ?
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X