Cifrele din retail: Carrefour suflă în ceafa Kaufland, dar cu patru lanţuri de magazine. Metro coboară sub Auchan și e ameninţat şi de Mega Image

Topul celor mai mari retaileri din comerțul alimentar continuă să se schimbe odată cu noile tranzacții din piață, dar și a strategiilor puse în aplicare. În 2016, grupul Carrefour, cu toate lanțurile de magazine din portofoliu, mai are de recuperat doar 1,3 miliarde de lei ca să ajungă din urmă Kaufland, liderul pieţei. Metro pierde din nou, în fața Auchan.  
Alina Stanciu - mie, 07 iun. 2017, 21:01
Cifrele din retail: Carrefour suflă în ceafa Kaufland, dar cu patru lanţuri de magazine. Metro coboară sub Auchan și e ameninţat şi de Mega Image

Peisajul comerțului alimentar din România se schimbă din nou, arată datele financiare aferente anului trecut puse la dispoziția ECONOMICA.NET de către termene.ro. Creșterea puterii de cumpărare, urmare a majorării salariilor și a reducerii TVA se vede clar în evoluția rulajelor, dar și a profiturilor, chiar dacă există și retaileri din top cinci, printre care Auchan, care au cheltuit mai mult decât au încasat.

Astfel, liderul pieței rămâne retailerul german Kaufland, care, cu cele 112 magazine ale sale din 2016 a raportat o cifră de afaceri netă de 9,69 miliarde de lei, cu 5,6% mai mult decât anul anterior. Compania a înregistrat, de asemenea, un profit de peste 653 de milioane de lei, față de aproximativ 649 de milioane de lei anul precedent și a depășit pragul de 14.000 de salariați.

Carrefour-locul doi

Ca și anul trecut, pe locul doi rămâne retailerul francez Carrefour, care, luat ca un grup care operează mai multe societăți (Carrefour România SA, Artima SA , Supeco Investment SRL și Columbis Operațional SRL- fosta Billa România) a ajuns anul trecut la afaceri totale de peste 8,3 miliarde de lei. Diferența dintre cei doi giganți ajunge așadar la aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Defalcat, Carrefour SA, compania care operează hypermarketurile Carrefour, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 5,6 miliarde de lei, cu 10% mai mult față de 2015, iar profitul a ajuns la 164 de milioane de lei, față de 127,6 milioane de lei cu un an  în urmă. Toate celelalte trei firme din grupul Carrefour sunt pe pierdere, culminând cu Columbus Operațional, cea care controlează lanțul Billa preluat de francezi de la Rewe, care a intrat pe minus după opt ani de profit. Compania a raportat afaceri de 1,47 de miliarde de lei, în scădere față de anul anterior, când rulajele companiei s-au cifrat la 1,5 miliarde de lei.

Artima, societatea care operează supermarketurile Market și o parte dintre unitățile Expres, a raportat afaceri de 1,1 miliarde de lei, în ușoară creștere față de anul trecut și pierderi de aproximativ 5,5 miliarde de lei, în timp ce Supeco Investment, societatea care deține acum cinci  magazine Supeco, a finalizat anul cu 66 milioane de lei cifră de afaceri și 3,3 milioane de lei pierderi.

Lidl- locul trei

Retailerul german Lidl, parte a aceluiași grup cu Kaufland, se menține şi anul acesta pe podium, după ce în 2015 a reușit să depășească un fost lider de piață, Metro Cash&Carry. Compania a înregistrat anul trecut afaceri în valoare de 5,57 miliarde de lei, cu 18% peste 2015, în timp ce profitul a crescut la 217,7 milioane de lei, față de aproximativ 172 de milioane de lei în anul anterior. Retailerul a ajuns la aproximativ 4.300 de angajați.

Auchan trece pe patru, în locul Metro

De altfel, Metro și-a pierdut, conform rezulultatelor financiare din 2916 inclusiv poziția a patra, în favoarea Auchan. Ajutat de preluarea magazinelor Real de la Metro, retailerul francez a raportat în 2016 afaceri nete de 4,89 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât în 2015. Compania a intrat însă pe pierderi, înregistrând un minus de 23,9 milioane de lei.

Cât despre Metro, acesta este singurul retailer din top cinci care a avut afaceri în scădere în 2016, de la 4,49 miliarde de leia la 4,35 miliarde de lei. În schimb, profitabilitatea a crescut exponențial, ajungând ala peste 103 milioane de lei de la 35,4 milioane de lei în 2015.

Mega Image, în ceafa Metro

Metro a fost, de altfel, în pericol să piardă și locul cinci în favoarea Mega Image, care a ajuns în 2016 la afaceri de 4,32 miliarde de euro, față de 3,56 de milioane de lei cu un an în urmă. 

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...