Kremlinul recunoaşte: Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters şi EFE.
AGERPRES - lun, 20 feb. 2023, 13:41
Kremlinul recunoaşte: Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice.

Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în ‘mod responsabil’ în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia.

Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.

‘Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă’, a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.

‘Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate’, a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. ‘Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească’, a adăugat el.

‘Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie’, a insistat Peskov, apreciind că ‘lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova’, ci dăunează relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, – la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski – a declarat anterior luna aceasta că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru „răsturnarea” autorităţilor moldovene şi a semăna haos în această republică.

Rusia a negat aceste informaţii, dar Moscova s-a arătat reticentă faţă de posibilitatea ca Republica Moldova – care se află între Ucraina şi România, membră a UE şi NATO – să adere la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a exclus sâmbătă o ‘ameninţare militară iminentă’ din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...