La loc comanda pentru cel mai bine plătiți bugetari. Salariile șefilor peste pensii și asigurări vor fi iar publice. Șeful ASF a hotărât(SURSE)

Nicu Marcu, noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pare să continue pe calea reformării instituției pe care o conduce, așa cum ECONOMICA.NET a anunțat deja. Salariile angajaților instituției, care se ocupă de supravegherea asigurărilor, a pensiilor private și a Bursei, secretizate din motive nu atât de clare, după cum tot ECONOMICA.NET a sesizat în premieră, vor fi iar publice. Sursele noastre spun că, în ASF, au început deja primele demersuri în acest sens, procedura fiind în faza verificărilor interne.
Şerban Buşcu - lun, 10 aug. 2020, 18:36
La loc comanda pentru cel mai bine plătiți bugetari. Salariile șefilor peste pensii și asigurări vor fi iar publice. Șeful ASF a hotărât(SURSE)

Șefii de Direcții și de Servicii din ASF, șefii de cabinete precum și toți angajații care au atribuții de control vor avea iar salariile publice, în declarația de avere. Acesta este unul dintre dezideratele noului președinte ASF, Nicu Marcu, iar primele mișcări în acest sens au început deja. Informația ne-a fost confirmată din mai multe surse din cadrul instituției.

La finalul lunii ianuarie, ASF a primit avizul Autorității Naționale pentru Integritate(ANI) pentru a secretiza salariile șefilor și a persoanelor cu atribuții de control, cu excepția membrilor Consiliului ASF. Așa cum ECONOMICA.NET anunța atunci în exclusivitate, demersurile în acest sens au fost inițiate de către fostul președinte Leonardo Badea și susținute ulterior de către actualul prim-vicepreședinte  Doina Dascălu. De altfel, modelul și explicațiile oficiale pentru această măsură sunt preluate de la Banca Națională a României, acolo unde Leonardo Badea a ajuns, până la urmă, pe post de viceguvernator. Și alte instituții ale statului și-au secretizat salariile șefilor cu aceleași explicații. Două dintre ele: Jandarmeria Română și Poliția.

Citiți AICI motivația ASF pentru secretizarea salariilor și cine a profitat din plin de această decizie


Profesioniști cu responsabilități uriașe, dar și multă clientelă politică inflitrată până la nivel executiv

 De precizat că responsabilitatea angajaților ASF este una importantă. De acțiunile, deciziile și măsurile luate de ei depind circa 11 milioane de asigurați, peste 7 milioane de cotizanți la fondurile private de pensii și zeci de mii de investitori în Bursă și fonduri de investiții. Majoritatea celor aflați pe posturi de conducere și în zona de control au fost aduși în instituție într-o perioadă în care selecția era mai dură decât în prezent, iar condițiile impuse vizau inclusiv minimum 7 ani de experiență în domeniul financiar și cinci ani de experiență în post de conducere, pentru șefii de direcții și de servicii. Prin urmare și salariile sunt mari. În ASF, salariul mediu merge spre 10.000 de lei net, iar un director de Direcție sare lejer de 25.000-30.000 de lei lunar.

 
Așa cum spuneam, însă, responsabilitățile serioase și criteriile dure de selecție aplicate în perioada 2014-2016, când a fost pusă pe picioare actuala structură ASF, pot justifica aceste salarii.
Pe de altă parte, în ASF există și o importantă clientelă politică fără prea multă experiență în zona financiară, . De obicei, persoanele aduse pe astfel de criterii vin pe post de consilier sau consilier personal, nefiind obligate din start să declare veniturile, însă unele sunt angajate, de la început sau după o perioadă de acomodare, în cabinetele executivilor din Consiliul ASF pentru ca puțini să ajungă, în final, chiar să fie impuși ca șefi prin cele trei sectoare: pensii private, piața de capital și asigurări. Șefii de cabinete, asemeni șefilor de Direcții și Servicii aveau obligația să își declare veniturile, însă în prezent, așa cum se poate vedea și la ultima actualizare a declarațiilor de avere, de pe site-ul ASF, nu mai este cazul. De menționat că un șef de cabinet poate câștiga până la 50.000 de lei lunar, aproximativ egal cu venitul unui vicepreședinte și mai mult decât un membru neexecutiv al Consiliului ASF, cum este cazul concret al unuia dintre șefii de cabinet, venit prin delegare din cabinetul fostului premier Mihai Tudose.
 

Citiți AICI, în exclusivitate, despre celelalte măsuri luate deja de Nicu Marcu pentru reformarea ASF, inclusiv despre pedepsele penale în caz de expunere a secretelor de serviciu

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, la o......
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni ...