Lacul Baikal a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani

Lacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marţi la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani, din cauza secetei şi a drenajului excesiv, potrivit militanţilor ecologişti, scrie AFP.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 10:07

‘Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani’, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

Lacul conţine aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei, scrie Agerpres.

În prezent nivelul actual nu depăşeşte decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri faţă de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP.

Confruntat cu această situaţie, departamentul ministerului rus pentru situaţii de urgenţă din republica Buriatia a anunţat marţi că ‘intră în stare de alertă’ pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităţilor învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizaţiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situaţii, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăşte din Baikal.

‘În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate’, a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul ‘Râuri fără Frontiere’, un grup ce reuneşte asociaţii ecologiste chineze, ruse, mongole şi americane.

Vara trecută nivelul lacului era deja redus şi toată lumea aştepta să fie un an ploios, însă seceta a redus şi mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Guvernul rus trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă va autoriza o nouă reducere a nivelului minim al lacului Baikal pentru alimentarea hidrocentralelor.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume şi habitatul a peste 1.700 de specii de plante şi animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Te-ar mai putea interesa și
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie testată în exploatare, se arată într-un răspuns al ministrului......
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul ...
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, atunci când fac cumpărături online – date IGPR
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, ...
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea ...
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
Un înalt oficial al apărării american a declarat joi pentru Reuters că personal militar rus a intrat în baza aeriană ...