1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Lagarde salută măsurile luate de BCE pentru a contracara efectele inflaţiei scăzute

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a salutat măsurile anunţate joi de Banca Centrală Europeană (BCE) privind reducerea dobânzii de bază şi începerea achiziţionării de obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare, informează agenţia EFE.

04 sep, 2014 | Agerpres

''Salutăm ferm măsurile luate de BCE, care vor ajuta la contracararea pericolului reprezentat de perioada lungă cu inflaţie scăzută', a spus Lagarde, într-un scurt comunicat.

FMI a susţinut de mai multe luni necesitatea ca BCE, condusă de italianul Mario Draghi, să adopte măsuri de stimulare monetară adiţionale în contextul recuperării economice fragile din zona euro.

BCE a decis joi să reducă, surprinzător, rata dobânzii cu 10 puncte de bază, până la nivelul minim istoric de 0,05 %, şi a anunţat că, din octombrie, va începe să achiziţioneze obligaţiuni garantate şi ipotecare.

Într-o conferinţă de presă, Draghi a recunoscut riscurile reprezentate de inflaţia scăzută pentru zona euro şi a anunţat că banca, având sediul la Frankfurt, şi-a redus previziunile de inflaţie cu o zecime, până la 0,6%, pentru acest an.

În acest context, Draghi a avertizat, de asemenea, că 'reducerea activităţii economice ar putea frâna investiţiile private şi creşterea riscurilor geopolitice ar putea avea un impact major asupra încrederii consumatorilor şi companiilor'.

De aceea, BCE a redus cu o zecime estimările de creştere pentru zona euro, pentru 2014 şi 2015, până la 0,9 % şi, respectiv, 1,6%, comparativ cu estimările din iunie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO