Laura Georgescu, aleasă preşedinte CNA: Resimt o formă de abuz în secunda în care mă uit pe sticlă

Laura Georgescu, aleasă vineri preşedinte al CNA, a declarat că simte acut necesitatea redefinirii termenului de "interes general", precizând totodată că resimte "o formă de abuz în secunda" în care se uită "pe sticlă".
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 21:27
Laura Georgescu, aleasă preşedinte CNA: Resimt o formă de abuz în secunda în care mă uit pe sticlă

Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), iar Răsvan Popescu a fost desemnat vicepreşedinte interimar al CNA, în şedinţa de vineri a Consiliului, care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete. Propunerea de desemnare a Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA va fi trimisă Parlamentului spre validare

După şedinţa în care a fost aleasă preşedinte al CNA, Laura Georgescu a declarat, pentru presă, că nu poate să îşi prezinte încă proiectul său de management. „Nu am voie. Sunt într-un fel de silenzio stampa, fiindcă proiectul meu de management al CNA va fi în studiu la toţi cei zece colegi de-ai mei şi, după ce voi fi avut observaţiile dânşilor şi le vom fi votat, prezint public proiectul meu de management, cum de altfel îmi doresc foarte tare să avem campanii publice şi cum de altfel sper să-mi prezint raportul de activitate în primul an”, a spus Laura Georgescu.

Întrebată care crede că sunt lucrurile pe care ar trebui să se concentreze în audiovizual, Laura Georgescu a spus: „Sunt foarte multe. Vom avea o agendă publică. De aceea vă cer păsuinţă până la prima şedinţă publică din ianuarie. Dacă mă întrebaţi, personal resimt acut redefinirea termenului de «interes general». Atât. Dacă reuşesc asta până în iulie, de acolo vă dau următorul pas. Mi se pare că s-a diluat foarte tare. «Interes public» nu cred că constituie viaţa mea privată. Dar va fi în dezbatere publică. De aceea va fi o agendă publică a CNA”.

În acest context, întrebată dacă doreşte să modifice legislaţia audiovizualului, pentru a putea redefini „interesul general”, Laura Georgescu a răspuns: „Nu am spus asta, am spus redefinirea «interesului general». «Interesul general» este un lucru definibil prin proceduri şi practici ale întregului corp de prestatori de servicii media. Mare atenţie. Nu este o definiţie proprie a mea sau o definiţie luată din dicţionar”.

Pe de altă parte, întrebată care este, din perspectiva sa, principala problemă a audiovizualului din România, Laura Georgescu a spus: „Resimt o formă de abuz în secunda în care mă uit pe sticlă. Asta e tot”.

Ea nu a precizat cu exactitate la ce fel de abuz se referă, răspunzând „(Abuz, n.r.) emoţional măcar”.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că, din funcţia de preşedinte al CNA, îşi doreşte să fie „un om creativ”.

De asemenea, Laura Georgescu a precizat că provine din rândul jurnaliştilor. „Provin dintre jurnalişti şi sunt mândră de chestia asta şi chiar în şedinţă am spus că mă consider încă în corpul de rezervă al jurnaliştilor”, a mai spus Laura Georgescu.

În ceea ce priveşte momentul în care Parlamentul ar putea lua în discuţie validarea sa ca preşedinte al CNA, Laura Georgescu a spus că este posibil ca acest lucru să se întâmple în luna ianuarie.

Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), iar Răsvan Popescu a fost desemnat vicepreşedinte interimar al CNA, în şedinţa de vineri a Consiliului, care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete.

În urma scrutinului organizat vineri la sediul CNA, Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA, cu nouă voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Propunerea va fi trimisă Parlamentului spre validare.

Dacă va fi validată de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numită preşedinte al CNA.

Laura Georgescu a fost numită membru titular în CNA, pentru un mandat de şase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie. Laura Georgescu a fost propusă de Guvern în calitate de membru titular al CNA.

La audierea în şedinţa comună a Comisiilor de Cultură din Parlament, pe 23 octombrie, Laura Georgescu a spus că, din 1992 până în 2003, a pus, alături de Felicia Meleşcanu, bazele TVR Internaţional, precizând, totodată, că a colaborat cu Florin Călinescu la emisiunea „Chestiunea zilei”. „Din 2003, am trecut de cealaltă parte a baricadei, am intrat pe comunicare şi relaţii mass-media în administraţia publică centrală şi, timp de zece ani, la Guvernul României, am făcut comunicare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene”, a spus atunci Laura Georgescu, precizând totodată că speră să poată aduce un punct de echilibru în CNA.

Membrii CNA s-au întrunit vineri, în jurul orei 12.15, într-o şedinţă care nu a avut regim public, pentru a alege preşedintele instituţiei, funcţie pentru care a candidat doar Laura Georgescu, şi vicepreşedintele, pentru care au candidat Răsvan Popescu şi Lorand Turos. Şedinţa în cadrul căreia CNA şi-a desemnat noii preşedinte şi vicepreşedinte interimar s-a desfăşurat cu uşile închise şi s-a încheiat în jurul orei 14.00.

La şedinţa CNA au participat Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Narcisa Iorga şi Valentin – Alexandru Jucan. De asemenea, Christian Mititelu a participat la şedinţa CNA în sistem de videoconferinţă, el aflându-se la Londra. Însă, lui Mititelu nu i-a fost permis să voteze pentru că nu a fost prezent fizic la sediul CNA.

Dacă în cazul Laurei Georgescu membrii CNA au ajuns la un consens, membrii Consiliului nu au căzut de acord pentru alegerea vicepreşedintelui CNA. Astfel, în urma votului, s-a decis ca Răsvan Popescu să fie vicepreşedinte interimar al CNA până la următoarea şedinţă a Consiliului, în care vor fi organizate din nou alegeri pentru desemnarea vicepreşedintelui instituţiei. Următoarea şedinţă a CNA ar urma să aibă loc pe 8 ianuarie 2013.

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.

Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor (grupul PSD).

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...