Document. „Legile sfinte” ale RCA, stabilite într-un grup cu activitate discretă. ASF: Stăm permanent cu ochii pe asigurători! Urmează măsuri!

Un grup cu activitate parțial independentă de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), dar autorizat și avizat de arbitrul piețelor financiare nebancare,  a pus la punct cinci principii de bază care ar trebui, conform inițiatorilor grupului,  să guverneze activitatea tuturor jucătorilor de pe lanțul RCA. ECONOMICA.NET a intrat în posesia minutei care consemnează discuțiile dintre cei prezenți la ultima întâlnire a acestui grup cu activitate în general discretă. 
Şerban Buşcu - mie, 19 feb. 2020, 19:29
Document.

La această ultimă întâlnire a fost prezent și vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, care a afirmat în clar, că sectorul pe care îl conduce monitorizează permanent firmele de asigurare cu activitate semnificativă pe RCA și că vor urma măsuri.

” Vicepreședintele ASF a precizat în mod expres faptul că ASF nu poate interveni în niciun fel asupra prețului pe care îl practică societățile de asigurări. Impactul unui faliment al unei societăți cu cotă de piață ridicată ar putea fi devastator pentru consumatori și nu numai și consideră că există anumite probleme care se pot rezolva și fără a suspenda autorizația vreunei societăți de asigurare. Companiile respective sunt în monitorizare permanentă și vor apărea măsuri în perioada imediat următoare.”, se precizează în documentul analizat de ECONOMICA.NET.

Menționăm că piața RCA din România este definită de o concentrare fără precedent. Doar două firme de asigurări, adică City Insurance și Euroins, dețin peste 70% din piață, cu City Insurance lider, la aproape 40% din piață. Euroins a și fost sancționată, recent, cu amendă pentru plata cu întârziere a daunelor și s-a decis inclusiv plasarea Fondului de Garantare a Asiguraților(FGA) ca administrator temporar, până la stabilirea unui nou CA Euroins.

Vă prezentăm, mai jos, cele cinci principii votate de membrii Grupului format pe lângă ASF.Menționăm că piața asigurărilor este reprezentantă de trei asociații profesionale, adică PRBAR și UNSICAR(brokerii), UNSAR(firmele de asigurare), restul grupului fiind format din reprezentanți ai ASF, ai service-urilor, ai transportatorilor și ai asociațiilor pentru protecția consumatorului (majoritari), precum și de una dintre asociațiile băncilor. La discuții participă și un  reprezentant al RAR.

Vezi aici minuta emisă după ultima discuție a grupului, cu aprecierile celor prezenți.


În piață, părerile sunt împărțite în ceea ce privește utilitatea practică a acestor principii, însă Călin Rangu, președintele grupului, explică modalitatea în care acestea își pot face efectele. ” Aceste principii pot fi utilizate de oricare dintre membrii grupului și nu doar de către aceștia ca argument în susținerea unor măsuri concrete pe care le cer. La fel cum se face apel, de exemplu, la discuțiile din cadrul EIOPA sau la precedentele din alte țări ale Uniunii Europene, pot fi folosite și aceste principii. De exemplu, dacă cineva merge în Parlament pentru a susține o anumită măsură, poate face apel la principiile enunțate de grup”, a explicat Rangu. 

Principiul 1: Prevederile legale să nu genereze interpretări contradictorii ale drepturilor și obligațiilor părților implicate, care să determine dispute legale judiciare și extrajudiciare, cu privire la drepturile și obligațiile părților implicate.

Principiul 2: Prevederile legale aplicabile răspunderii civile obligatorii trebuie să asigure
acordarea și plata despăgubirilor cuvenite în cuantum egal cu întinderea prejudiciului.

Principiul 3: Drepturile persoanei păgubite nu ar trebui limitate sau condiționate astfel încât aceasta să își obțină despăgubirea integrală într-un termen cât mai scurt

Principiul 4: Prevederile legale aplicabile răspunderii civile obligatorii trebuie să prevină
abuzurile din partea tuturor părților implicate.

Principiul 5: În vederea stabilirii unei despăgubiri corecte, plecând de la interesele și drepturile consumatorilor statuate de Principiile 2 si 3, sistemele de specialitate utilizate în evaluarea daunelor, a vehiculelor sau a bunurilor avariate, trebuie să respecte un set de criterii bine definite, să minimizeze intervenția umană, să fie certificabile și auditabile.


Aici și o analiză amplă a activității Grupului, în contextul tensiunilor actuale din circuitul RCA.


 

 

Te-ar mai putea interesa și
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunţat joi că intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi, sau aproximativ 9% din forţa sa de muncă, după ce investiţiile masive pentru......
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat 10%
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat ...
Antreprenorul chinez China Civil Engineering Construction Company (CCECC) a ajuns în numai patru luni la un stadiu fizic ...
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare ...
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite ...