Kaufland România: Raportul de modificare a Legii supermarketurilor trebuie însoţit de un plan de implementare concret

Raportul de modificare a Legii 321/2009 trebuie însoţit de un plan de implementare concret, cu un calendar şi termene de aplicare realiste şi aplicabile, susţine marţi compania.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 10:13
Kaufland România: Raportul de modificare a Legii supermarketurilor trebuie însoţit de un plan de implementare concret

Conform propunerii legislative, ‘comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi’.

‘Studiile şi analizele interne Kaufland România ne-au confirmat că acest demers legislativ ar putea determina o nesiguranţă pe piaţă şi nu rezolvă problemele agriculturii din România: lipsa infrastructurii adecvate de producţie şi de depozitare, fiscalizarea şi controlul sectorului de producţie (de exemplu controlul pesticidelor), lipsa asocierii între producători, lipsa unei strategii naţionale cu privire la combaterea efectelor meteo. Cu certitudine, având în vedere condiţiile actuale, propunerile de modificare a Legii 321/2009 nu vor putea fi puse în practică’, se menţionează în comunicat.

Potrivit Kaufland România, în acest moment ar trebui să fie prioritare soluţiile legislative care să susţină producătorii autohtoni să se dezvolte astfel încât să răspundă cerinţelor consumatorilor, precum asocierea şi cooperarea.

‘Ne exprimăm disponibilitatea consultării în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor de sprijinire a micilor producători. Iniţiativele legislative care să susţină dezvoltarea şi oferirea de consultanţă micilor producători ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorităţi. Este cunoscută apetenţa românilor pentru produsele autohtone, însă nu ar trebui să ignorăm dreptul de liberă alegere a consumatorului de a beneficia de o varietate cât mai largă de produse. Limitarea acestui drept ar putea determina chiar şi încălcarea legislaţiei europene. Din informaţiile pe care le deţinem, în acest moment nu a fost realizată o statistică centralizată sau o bază de date la nivel naţional a tuturor producătorii autohtoni, există riscul ca noile propuneri legislative să contravină legislaţiei concurenţei. Acest lucru ar putea conduce la anumite speculaţii din partea producătorilor români care considerăm că în prezent nu ar putea să facă faţă cerinţelor pieţei de consum’, se mai spune în comunicat.

Kaufland România are o reţea de 108 magazine, peste 50% din sortimentul comercializat de retailer fiind produs în România. De exemplu, la panificaţie există un procent de 100% produse din România; la sortimentul de ouă peste 90% provin din România, iar peste 60% din numărul de articole din sortimentul de miere sunt din ţara noastră.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...