Legea hypermarketurilor este analizată la Bruxelles. România trebuie să răspundă la trei întrebări

Noua legea privind comerţul alimentar care obligă retailerii să pună pe rafturi mai multe alimente din Romania este analizată de Comisia Europeană. Instituţia a trimis României trei întrebări la care Guvernul trebuie să răspundă. 
Alina Stanciu - joi, 22 sept. 2016, 21:03
Legea hypermarketurilor este analizată la Bruxelles. România trebuie să răspundă la trei întrebări

Guvernul României trebuie să răspundă Comisiei Europene la trei întrebări legate de prevederile noii legi a comerţului alimentar din România (Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare), au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate situaţiei.

Este vorba despre articolul care obligă retailerii să pună pe raft alimente de pe lanţul alimentar scurt în proporţie de 51%, despre cel prin care comercianţii au obligaţia de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti şi despre cel prin care comercianţii sunt obligaţi să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti.

Potrivit Legii, comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Citeşte şi Industria alimentară europeană, în criză. UE vrea să mai ia din puterea retailerilor în faţa furnizorilor

Prevederea intră în vigoare la şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial şi va fi completată de norme metodologice care sunt acum în lucru la Ministerul Agriculturii.

De asemenea, conform noii legi,  comerciantul persoană juridică autorizată care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produsele alimentare are obligaţia de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. Frecvenţa acestor evenimente, precum şi orarul de funcţionare se vor stabili prin hotărâre a consiliului local. 

Prevederea este în vigoare.

Nu în ultimul rând, noua lege prevede că retailerul ” este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, în condiţiile legii”. Prevederea este deja în vigoare.

Comisia Europeană a fost cu ochii pe legea comerţului din România încă din faza de proiect a acesteia, chiar dacă autorităţile statului nu au notificat-o.

Citeşte şi Parlamentarii vor să limiteze discounturile percepute de retaileri la 5%

Într-un răspuns acordat ECONOMICA.NET în luna iunie,, oficialii Comisiei susţineau că evaluează compatibilitatea noii legi cu legislaţia comunitară, mai ales în ceea ce priveşte principiul liberei circulaţii a bunurilor. „Urmărim îndeaproape acest proiect legislativ (de modificare a Legii 321/2009), cu scopul de a evalua compatibilitatea lui cu legea UE, în special cu principiul liberei circulaţii a bunurilor.Comisia nu a fost notificată de măsurile luate conform Directivei 1535/2015 (Directiva referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale n.red)”, ne-au transmis oficialii Comisiei.

Aceştia au făcut atunci precizări referitoare la o situaţie similară petrecută în Slovacia. În cazul Slovaciei, UE a trimis, în noiembrie anul trecut, un aviz motivat.

Detalii AICI

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...