Legea hipermarketurilor se discută din nou în Parlament. Toţi cei implicaţi participă la dezbateri

Grupul PNL din Camera Deputaţilor a iniţiat o dezbatere pe tema legii care îi obligă pe retaileri ca 51% din produsele alimentare pe care le vând să fie româneşti, înainte ca actul normativ să fi ajuns la Preşedintele României pentru promulgare.
Alina Stanciu - mar, 14 iun. 2016, 08:37
Legea hipermarketurilor se discută din nou în Parlament. Toţi cei implicaţi participă la dezbateri

Producătorii din industria alimentară, reprezentanţi ai AMRCR, parlamentari şi ministrul Agriculturii se vor întâlni astăzi după-amiază în Camera Deputaţilor pentru a discuta pe marginea legii hipermarketurilor (modificarea legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare), act normativ adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor şi care ar trebui să ajungă zilele acestea la Preşedintele Klaus Iohannis, spre promulgare.

Discuţiile au fost iniţiate de un grup de parlamentari ai PNL şi au drept scop clarificarea prevederilor actului normativ. „Grupul PNL a iniţiat o dezbatere despre  ce este de făcut (după intrarea în vigoare a legii n.red), ce se poate face,  cum va arăta  HG-ul ( pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr). Vor fi discuţii pe lege , pentru că sunt foarte multe necunoscute. Probabil se va constitui un consiliu consultativ din care vor face parte organizaţiile de procesatori, producători, mari retaileri şi magazine româneşti”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Nini Săpunaru, deputat PNL şi  preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. 

Acesta susţine că dezbaterile pentru elaborarea normelor metodologice ar trebui să înceapă imediat după promulgarea legii şi că este nevoie de aproximativ două luni după consultările publice pentru ca hotărârea de guvern pentru aprobarea acestor norme să fie publicată. „După publicarea normelor (în Monitorul Oficial n.red) vor exista alte şase luni până la aplicarea lor, astfel încât retailerii şi producătorii să poată încheia noile contracte. În martie 2017, ministrul Agriculturii ar putea spune deja, în urma consultărilor cu mediul privat, dacă există probleme de aprovizionare sau nu şi dacă se poate respecta ponderea de 51% ( din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar
scurt n.red)”, a mai spus Săpunari.

Ce spune Ministrul Agriculturii despre legea hipermarketurilor

Ministrul Agriculturii va fi şi el prezent la dezbaterile din această după amiază. Acesta şi-a exprimat deja opinia despre acest act normativ susţinând că este în favoarea producătorilor care vor trebui însă să se asocieze.  Achim Irimescu a precizat în cadrul unei emisiuni  Realitatea TV că și retailerii doresc să comercializeze marfă de pe piața locală însă pentru ei contează mult cantitatea livrată. „Pe micii producători i-am pus în legătură cu hipermarketurile. Am fost de curând în mijlocul lor și le-am testat produsele. Am făcut acest lucru personal. Au produse foarte bune. Un hipermarket nu are nevoie de doar 100 de kg. Aici este problema. Micii producători să se asocieze pentru a livra în hipermarketuri”.

„Pe lanțul alimentar să se stabilească un echilibru între producători. Uniunea Europeană veghează asupra pieței. S-a dat putere producătorilor asocați să negocieze asupra pieței și să negocieze în numele membrilor lor. Am discutat cu hipermarketurile care doresc și ele astfel de cifra (51% produse românești – n.r.)”, a adăugat Achim Irimescu.

Se dă lege pentru stimularea asocierii

Astăzi, pe ordinea de zi a lucrărilor Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor se va vota un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole prin care se doreşte încurajarea asocieri prin scutirea de impozit pe profit. Practic, dacă proiectul va intra în vigoare, cooperaţiile agricole vor fi scutite de impozitul pe profit timp de cinci ani de activitate. Proiectul a fost adoptat deja de Senat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...