Legea pentru piaţa internă UE – infringement Marea Britanie: Londra îşi apără poziţia, dar va răspunde în termenul „dorit” de Comisia Europeană

Guvernul britanic şi-a apărat joi proiectul de lege privind piaţa internă, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, Londra dând asigurări că va răspunde ''în intervalul dorit'' la scrisoarea executivului comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa citate de Agerpres.
Economica.net - J, 01 oct. 2020, 11:33
Legea pentru piaţa internă UE - infringement Marea Britanie: Londra îşi apără poziţia, dar va răspunde în termenul

”Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare” la Irlanda de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de ”a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit”.

”Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respecta întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace”, a adăugat el.

Comisia Europeană a anunţat joi, prin intermediul şefei sale Ursula von der Leyen, că a trimis Regatului Unit o scrisoare de notificare oficială pentru încălcarea obligaţiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere. Trimiterea acestei scrisori marchează începutul unei proceduri oficiale împotriva Regatului Unit de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor care îi revin. Regatul Unit are la dispoziţie o lună pentru a răspunde scrisorii trimise joi Londrei.

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligaţiilor care rezultă din acordul în cauză şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părţi au obligaţia de a coopera cu bună-credinţă în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.

La 9 septembrie 2020, guvernul Regatului Unit a depus un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităţilor britanice să nu ţină seama de efectele juridice ale dispoziţiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere. Reprezentanţii guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligaţiilor care decurg din protocol. Guvernul Regatului Unit nu a retras părţile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

”Procedând astfel, Regatul Unit şi-a încălcat obligaţia de a acţiona cu bună-credinţă, astfel cum se prevede la articolul 5 din Acordul de retragere. În plus, a lansat un proces care – în cazul în care proiectul de lege este adoptat – ar împiedica punerea în aplicare a Acordului de retragere. Prin urmare, Comisia a lansat astăzi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, în conformitate cu dispoziţiile Acordului de retragere”, menţionează comunicatul CE.

Până la finalul lunii octombrie, Regatul Unit trebuie să îşi prezinte observaţiile cu privire la scrisoarea de punere în întârziere. După examinarea acestor observaţii sau dacă Londra nu transmite observaţii, Comisia Europeană poate emite, dacă este cazul, un aviz motivat.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov şi Wang Yi au discutat la Beijing despre relaţiile cu SUA şi ‘perspectivele de rezolvare a crizei ucrainene’, potrivit Moscovei
Lavrov şi Wang Yi au discutat la Beijing despre relaţiile cu SUA şi ‘perspectivele de rezolvare a crizei ucrainene’, ...
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a discutat duminică, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi despre relaţiile cu Statele Unite şi perspectivele încheierii războiului din Ucraina, a......
Producătorii francezi de vin şi brânzeturi spun că tarifele americane îi vor lovi din plin
Producătorii francezi de vin şi brânzeturi spun că tarifele americane îi vor lovi din plin
Producătorii francezi de vin şi brânzeturi au tras, duminică, un semnal de alarmă cu privire la impactul semnificativ ...
Preşedintele Germaniei cheamă partidele guvernamentale să aplaneze prima criză a coaliţiei, legată de numirea unor judecători constituţionali
Preşedintele Germaniei cheamă partidele guvernamentale să aplaneze prima criză a coaliţiei, legată de numirea unor ...
Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a lansat un apel către partidele din coaliţia de guvernare să îşi ...
Gaza: o rachetă israeliană a ucis mai mulţi copii la un centru de distribuţie a apei; armata acuză o defecţiune
Gaza: o rachetă israeliană a ucis mai mulţi copii la un centru de distribuţie a apei; armata acuză o defecţiune
Cel puţin opt palestinieni, majoritatea lor copii, au fost ucişi şi mai mult de 15 au fost răniţi duminică în centrul ...