Legea Sănătăţii 2012: Când şi pentru ce vei plăti în plus la Sănătate

Din 2015 vei plăti în plus la Sănătate, dacă vrei o a doua opinie medicală, dacă vrei să fii tratat într-un anumit spital şi la un anumit medic.  ECONOMICA.NET îţi spune când are sens să îţi faci o asigurare facultativă la sănătate, cât te costă, dar şi ce servicii au în plan autorităţile să scoată din pachetul de bază de servicii medicale.
Cristina Şomănescu - joi, 05 iul. 2012, 12:05
Legea Sănătăţii 2012: Când şi pentru ce vei plăti în plus la Sănătate

ECONOMICA.NET v-a prezentat succint în articolele pe care le puteţi accesa aici şi aici schimbările majore aduse sistemului de asigurări de sănătate şi v-a spus care va fi arhitectura sistemului, începând din 2015, când noua lege a Sănătăţii va intra în vigoare.

Care vor fi serviciile medicale de care vei beneficia pentru că plăteşti lunar CASS-ul?

Răspunsul scurt: în principal, serviciile scumpe, care altminteri sunt prohibitive pentru asiguraţi. Vorbim aici de serviciile medicale pe care le primeşti în spital (de la investigaţii şi intervenţii chirurgicale, la tratament pentru boli foarte costisitoare), cu precizarea că proiectul legii Sănătăţii nu vine cu prevederi explicite în acest sens. Un răspuns mai nuanţat, în continuare.

Oficial, în prezent, puteţi beneficia de orice serviciu medical, de la medicamente ieftine, la operaţii foarte scumpe, pentru că pachetul de servicii medicale de bază este nelimitat. În realitate, aşa cum ştim cu toţii şi aşa cum însuşi Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut, pacienţii primesc gratuit servicii costisitoare la începutul fiecărei luni, până când spitalul rămâne fără fonduri. Când vorbim de servicii medicale scumpe ne referim, în principal, la serviciile medicale accesate în spital.
Pornind de la premisa că statul nu îşi permite să acopere din contribuţia obligatorie la Sănătate a asiguraţilor şi serviciile ieftine şi serviciile medicale scumpe, aşa cum a recunoscut chiar Vasile Cepoi, autorităţile au decis ca banii viraţi obligatoriu în fiecare lună de asiguraţi la Sănătate să acopere serviciile medicale scumpe.

Totuşi, lista serviciilor medicale, acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate nu apare în Lege

Pachetul de servicii medicale de bază, de care vei beneficia în contul contribuţiei obligatorii la Sănătate nu este definit în proiectul noii legi a Sănătăţii şi nu va fi definit nici în lege, ci în Contractul-Cadru pe 2013, la care se va începe lucrul în curând, ne-a spus Vasile Cepoi. În noua lege a Sănătăţii sunt definite doar principiile, enunţate mai sus, pe baza cărora se va defini pachetul de servicii medicale de bază.
Legea ne lămureşte în privinţa serviciilor medicale care cu siguranţă nu vor face parte din pachetul de bază. Iată, în continuare, ce servicii medicale vei plăti suplimentar sau pentru care te poţi asigura facultativ.

Ce servicii vei plăti la medic

Operaţiile estetice, cazarea în spital în condiţii de confort sporit, fertilizarea in vitro, coplata, serviciile medicale pe care le primeşti în secţiile de boli profesionale, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală acordată sportivilor nu vor fi acoperite de asigurarea obligatorie la Sănătate. Sunt singurele servicii despre care ştim cu siguranţă că vom plăti suplimentar, dacă le vom accesa din 2015. Celelalte servicii medicale care nu vor fi acoperite de asigurarea obligatorie vor fi prevăzute în Acordul Cadru şi nu în lege. 

Cum plăteşti serviciile medicale scoase din pachetul de bază

Ai două opţiuni: ori recurgi la plata pe serviciu medical accesat, ori închei o asigurare facultativă de sănătate, care acoperă ţintit serviciile medicale de care ai nevoie. Te poţi asigura la un asigurator privat sau la unul public (adică la o societate mutuală de asigurări de sănătate din ţară).

Cât te costă şi ce primeşte pentru o asigurare facultativă la sănătate

300-400 de euro pe an te-ar putea costa o asigurare facultativă la sănătate, estimează Theodor Alexandrescu, CEO la Alico Asigurări. Cifrele avansate de şeful companiei Alico Asigurări sunt orientative, pentru că nu ştim în acest moment care sunt serviciile care vor fi acoperite de asigurarea obligatorie, ca asiguratorii să poată avansa o cifră exactă referitoare la nivelul preţului unei asigurări facultative, care este condiţionată în arhitectura sa de asigurarea obligatorie.

Ce primeşti pentru aceşti bani

Dacă vrei să te trateze un anumit medic, o clinică/spital anume, vrei să soliciţi o a doua opinie medicală, condiţii de cazare mai bune în spital, atunci vei opta pentru o asigurarea facultativă suplimentară, care acoperă serviciile antemenţionate (şi nu numai). Trebuie să ştii că toate serviciile medicale pe care le doreşti şi pentru care te asiguri suplimentar vor fi trecute explicit în contractul de asigurare facultativă suplimentară.  În contractul încheiat cu asiguratorul vor fi listaţi şi furnizorii de servicii medicale contractaţi de asigurator, astfel încât pacienţii să ştie exact şi explicit pentru ce plătesc în plus.

Autorităţile au mai desenat un tip de asigurare facultativă pentru asiguraţii care vor să scape de grija coplăţilor datorate la medic (al căror cuantum nu a fost stabilit încă). Ei eu opţiunea de a încheia o asigurare facultativă de tip complementar care va acoperi parţial sau total coplăţile la medic.

Unde se vor duce banii din contribuţia obligatorie la Sănătate a pacienţilor

Reamintim că banii provenind din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor vor fi în continuare colectaţi de ANAF, în contul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS). ANRAOS ia locul, oamenii şi patrimoniul CNAS, care va fi desfiinţată. Şi casele judeţene se vor desfiinţa şi coagula în case regionale, care mai departe vor fi organizate ca societăţi mututale de asigurări.

Revenind la banii din contribuţiile obligatorii la Sănătate, gestionaţi de Autoritatea de Reglementare, o schimbare importantă adusă de noua lege a Sănătăţii prevede ca toate tranzacţiile şi rulajele făcute cu banii colectaţi de la asiguraţi şi cuantumul sumelor strânse de la asiguraţi să fie informaţii publice şi actualizate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Statul a fost suspectat de-a lungul timpului că ia bani din Fondul de Sănătate (constituit din contribuţiile obligatorii la Sănătate ale asiguraţilor) ca să acopere găurile negre din alte sectorare. Transparentizarea Fondului de Sănătate şi scoaterea lui din bugetul consolidat ar pune capăt acestor fraude/suspiciuni de fraudă.

Traseul banilor viraţi obligatoriu de pacienţi la Sănătate

1. Contribuţia obligatorie la Sănătate va fi colectată de Fisc în contul ANRAOS.
2. Banii proveniţi din toate contribuţiile obligatorii la Sănătate ale asiguraţilor merg în Fondul de Sănătate.
3. ANRAOS va repartiza 92% din Fondul de Sănătate la asiguratorii din piaţă: publici, adică societăţile mutuale de asigurări şi privaţi, adică societăţile de asigurări. Autoritatea Naţională de Reglementare va distribui banii din Fondul de Sănătate jucătorilor din piaţă după o formulă (care va fi stabilită şi publicată în Contractul-Cadru şi nu în lege), care are la bază doi indicatori. Cei doi indicatori indică, în esenţă, câţi bani generează îmbolnăvirea persoanelor asigurate la fiecare asigurator din piaţă. Cei doi indicatori sunt riscul de boală şi profilul de morbiditate al celor asiguraţi la fiecare asigurator din piaţă.
4. Asiguratorul contractează furnizorii de servicii medicale cu care va lucra.
5. Asiguratul beneficiază de servicii medicale acoperite de asigurarea sa obligatorie, oferite de furnizorii de servicii cu care asiguratorul său are contract.

 

Citeşte mâine în ECONOMICA.NET cine va plăti mai mulţi bani la Sănătate, din 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
 Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric ...
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri în şedinţă în vederea adoptării de noi restricţii ...
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Un număr de 15.410 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...