1EUR = 4.8698 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Leighton: România îndeplineşte o parte din cerinţele programului Visa Waiver

România îndeplineşte deja o parte din criteriile de includere în programul Visa Waiver, a declarat miercuri consulul general al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Henry Leighton, precizând că pentru restul cerinţelor există un grup de lucru pe probleme consulare, format din oficiali români şi americani, care lucrează în acest sens.

15 apr, 2015 | Agerpres

Leighton a arătat că printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un stat pentru a avea acces la acest program se numără întărirea cadrului legislativ în ceea ce priveşte schimbul de date cu SUA, introducerea paşapoartelor electronice, anumite măsuri de contraterorism, dar şi scăderea sub 3% a ratei de respingere a vizelor într-un an fiscal. În acest context, oficialul american a afirmat că anul trecut, în România, rata de respingere a scăzut pentru prima dată sub 10%, ajungând până la 9,8%.

'Dacă România vrea să intre în programul Visa Waiver, acestea sunt principalele cerinţe. Vestea bună este că România deja îndeplineşte o parte din aceste cerinţe. România a introdus paşapoartele electronice. Lucrăm cu autorităţile române în cadrul unui grup de lucru pe probleme consulare. (...) Din punctul nostru de vedere, noi încercăm să îndeplinim toate cerinţele. (...) Avem o problemă cu rata de refuz de 3%, da, dar restul încercăm să lucrăm cu autorităţile române prin intermediul acestui grup', a spus Henry Leighton, într-o conferinţă de presă, la Ambasada SUA.

El a adăugat că în cadrul grupului de lucru au fost deja îndeplinite anumite cereri pentru programul Visa Waiver.

'Încercăm să satisfacem aceste cerinţe. Am făcut-o în ceea ce priveşte paşapoartele pierdute şi furate. Am satisfăcut şi anumite cereri legate de contraterorism, dar există un acord privind schimbul de informaţii care este o cerinţă pentru programul Visa Waiver şi pe care trebuie să-l facem. (...) Sunt şi câteva probleme legate de extrădări şi repatrieri', a precizat Leighton.

Acesta a amintit că mai multe state au intrat în Visa Waiver în jurul anului 2008, când pragul de 3% ca rată de refuz a fost eliminat, dar a explicat că legea care a permis acest lucru nu mai este în vigoare.

'Înţelegem cât de important este acest subiect pentru publicul din România. Vedem acest lucru când oficialii şi politicienii români menţionează subiectul oficialilor de la Ambasadă', a mai spus consulul american.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO