Cel mai slab leu din ultimii trei ani – Curs BNR: 4,5409 lei/euro. Leul se depreciază din cauza situaţiei politice

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5409 lei/euro, 4,2322 lei/franc elveţian şi 4,3504 lei/dolar. Euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani iar dolarul atinge un nou maxim istoric în faţa monedei naţionale. 
Economica.net - mie, 28 dec. 2016, 11:01
Cel mai slab leu din ultimii trei ani - Curs BNR: 4,5409 lei/euro. Leul se depreciază din cauza situaţiei politice

Euro creşte la 4,54 lei , faţă de 4,53 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Euro atinge cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani în faţa leului. Mai precis, 10 ianuarie 2014 când BNR a anunţat un curs de 4,5447 lei/euro). Pe 9 decembrie, moneda europeană a atins cea mai scăzută valoare în faţa leului din 28 octombrie 2016 (4,4978 lei/euro).

Dolarul creşte la 4,35 lei, faţă de 4,33 lei, cursul BNR anunţat ieri. Moneda americană a atins un nou maxim istoric în faţa leului (4,3504 lei/dolar). Aprecierea puternică a monedei americane vine după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat majorarea dobânzilor de politică monetară pentru prima dată în 2016 şi pentru a doua oară în ultimii nouă ani.

Francul creşte la 4,23 lei, faţă de 4,22 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Moneda elveţiană a atins maximul ultimului an şi jumătate (4,2287 lei) pe 20 decembrie 2016. Mai precis, francul nu a atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 20 iulie 2015 când BNR a anunţat un curs de 4,2320 lei/franc.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5363 lei/euro, 4,2224 lei/franc elveţian şi 4,3397 lei/dolar.

De ce se depreciază leul

Ciprian Dascălu, economist șef ING, explică depreceierea de 0,1% într-o singură zi prin instabilitatea politică cu care se confruntă România în aceste zile.

Piața interbancară românească este într-o strânsă legătură cu evoluția monedei unice europene. Felul în care evoluează dolarul în raport cu euro este legat direct de cotația euro/dolar, leul nu are nici o semnificație. „Deprecierea leului la nivelul din 10 ianuarie 2014 este o depreciere relativ normală pentru o monedă emergentă și este în strânsă legătură cu incertitudinea politică. Nu avem un guvern, nu avem un prim ministru, cu construcția bugetară pe 2017 suntem la limită și bugetul este foarte important. Este de așteptat ca deprecierea să se accentueze, deocamdată este un nivel de vacanță, dacă problemele politice vor continua”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank.

Acesta precizează că zilele dintre Crăciun și Revelion sunt niște zile bancare mai puțin lichide, iar deprecierea, de 0,1% într-o zi, este încă una redusă. Acesta precizează că tranzacțiile care au loc acum pe piața titlurilor de stat sugerează că nu avem ieșiri din partea investitorilor instituționali. Astfel de ieșiri ar genera o depreciere mult mai mare.

Andrei Rădulescu, economist șef Banca Transilvania atrăgea atenția încă de ieri că, „atât climatul din piețele internaționale și factorii interni (inclusiv decizia Președintelui de a respinge propunerea de Premier) au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de marți, notându-se intensificarea percepției de risc politic și un nivel redus al lichidității (în contextul Sărbătorilor de iarnă)”. Acesta a precizat că leul s-a depreciat marți cu 0,12%. Miercuri deprecierea a fost de 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...