Cei cu credite în euro încep să fie arşi la buzunare de deprecierea leului

Scăderea abruptă a dobânzilor de pe pieţele interbancare a adus o gură de aer pentru debitorii români îndatoraţi în euro, în condiţiile în care leul s-a depreciat puternic în ultima perioadă, mai ales de la începutul lunii iulie. Însă, calculele pe termen scurt arată că scăderea Euribor nu mai reuşeşte să acopere deprecierea leului.
Mihai Banita - Dum, 15 iul. 2012, 21:06
Cei cu credite în euro încep să fie arşi la buzunare de deprecierea leului

Cea de-a treia tăiere de dobândă a Băncii Centrale Europene de când la cârma instituţiei se află italianul Mario Draghi a adus noi minime record şi la dobânzile la care băncile din zona euro se împrumută între ele pe piaţa nesecurizată.

Euribor la 3 luni a căzut de la un nivel de 0,641%, înainte de decizia BCE din 5 iulie, la 0,486%, iar Euribor la 6 luni a căzut de la 0,92% la 0,767%. Euribor la 3 şi 6 luni sunt indicatorii relevanţi pentru variaţia dobânzilor la creditele în euro şi aceştia se adună la o marjă fixă de dobândă. La sfârşitul anului 2011, Euribor la 3 luni şi Euribor la 6 luni erau la un nivel de 1,37%, respectiv 1,62%.

Dobânzile au scăzut faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut cu aproape 0,9 puncte procentuale.

Pe de altă parte, euro s-a apreciat de la sfârşitul anului trecut cu 5,3% faţă de leu (şi cu 2,2% doar în această lună).

O reducere de dobândă de 0,9 pp, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani, cu o dobândă anterioară de 7%, face ca rata lunară să scadă de la 400 de euro la 363 de euro.

Exprimată în lei la cursul mediu BNR, rata din decembrie era de 1.730 de lei (4,3267 lei/euro), în timp ce cea redusă din prezent se ridică la 1.651 de lei (4,5495 lei/euro). Astfel, scăderea Euribor compensează toată deprecierea leului din ultima perioadă şi chiar lasă cu un mic câştig debitorul. Euro ar trebui să ajungă la 4,75 lei pentru ca, la dobânzile actuale, rata lunară să ajungă la nivelul din decembrie 2011.

Un calcul pe termen mai scurt arată însă că dobânzile scad mai încet decât se depreciază leul. Spre exemplu, Euribor la trei luni a scăzut din 13 aprilie cu 0,267 pp. Rata de 400 de euro din aprilie avea un echivalent de 1.750 de lei (curs BNR de 4,3733 lei/euro), în timp ce rata din 13 iulie scade la 388 de euro, dar creşte ca sumă exprimată în moneda naţională la 1.765 de lei. Practic, scăderea Euribor din ultimele trei luni a fost anulată de deprecierea leului din momentul în care cursul a trecut peste 4,51 lei/euro.

De reţinut că aceste dobânzi reduse nu se aplică imediat şi unii clienţi vor trebui să mai aştepte până să vadă ratele mai mici la credit. De regulă, dobânzile se recalculează de două ori pe an în cazul creditelor a căror dobândă variază în funcţie de Euribor 6M şi de patru ori pe an în cazul în care este folosit Euribor 3M.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...