Libanul a lansat un program economic de relansare pentru scoaterea țării din criză și plănuiește să ia un împrumut de la FMI

Guvernul libanez a aprobat joi un plan economic de salvare vizând scoaterea ţării din grava criză actuală, considerată cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii ţării de la războiul civil din anii 1975-1990, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 30 apr. 2020, 13:46
Libanul a lansat un program economic de relansare pentru scoaterea țării din criză și plănuiește să ia un împrumut de la FMI

„Consiliul de miniştri aprobă în unanimitate planul economic”, a transmis preşedinţia pe Twitter la finalul unei reuniuni de guvern.

„Vom folosi acest plan pentru a solicita un program al Fondul Monetar Internaţional în lumina căruia vor exista negocieri”, a declarat după şedinţă prim-ministrul Hassan Diab (foto), citat de Reuters.

„Dacă vom obţine (sprijinul FMI) … ne va ajuta să trecem prin această fază economică dificilă care ar putea fi de 3,4 sau cinci ani. Suma va depinde de negocieri”, a adăugat Diab, precizând că planul nu necesită aprobarea parlamentului

Adoptarea planului intervine după trei nopţi consecutive de violenţe în oraşul Tripoli (nord), unde manifestanţii au ieşit în stradă pentru a denunţa scăderea puterii lor de cumpărare. Zeci de protestatari şi de militari au fost răniţi, iar un manifestant a murit.

Naufragiul economic a fost unul din declanşatorii unei mişcări de contestare în octombrie 2019 împotriva întregii clase politice, acuzată de corupţie şi incompetenţă.

Măsurile de izolare socială adoptate recent împotriva noului coronavirus (24 de decese din 725 cazuri de infectare confirmate) au amplificat criza economică: inflaţia a continuat să crească, penuria de lichidităţi şi puternica depreciere a monedei naţionale lira faţă de dolar s-au accentuat. La casele de schimb s-a depăşit pragul de 4.000 de lire pentru un dolar, chiar dacă cursul oficial de 1.507 lire a rămas neschimbat.

Planul, despre care se cunosc deocamdată puţine detalii, este vital pentru Liban, aflat din martie în încetare de plăţi, autorităţile sperând că va fi suficient de credibil pentru deblocarea de ajutoare de către comunitatea internaţională.

Conform presei, pentru ieşirea din criză sunt necesare 80 miliarde de dolari, dintre care 10-15 miliarde din finanţări externe în următorii 5 ani.

Reformele prevăzute includ tăieri de cheltuieli publice şi restructurarea datoriei de stat, ce se ridică la 170% din PIB.

Potrivit estimărilor oficiale, 45% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie, iar în ultimele luni, zeci de mii de libanezi au rămas fără loc de muncă ori şi-au văzut salariile reduse.

Comunitatea internaţională s-a angajat în aprilie 2018 să acorde Libanului peste 11 miliarde de dolari, în schimbul unor reforme, însă, în absenţa acestora, sumele nu au fost deblocate.

Pentru a-şi elabora planul de relansare, Libanul a solicitat în februarie asistenţă tehnică din partea Fondul Monetar Internaţional, dar nu formulase până acum o cerere de ajutor financiar. Experţii consideră că un ajutor din partea FMI este necesar pentru repunerea ţării pe şine.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...