Libanul a lansat un program economic de relansare pentru scoaterea țării din criză și plănuiește să ia un împrumut de la FMI

Guvernul libanez a aprobat joi un plan economic de salvare vizând scoaterea ţării din grava criză actuală, considerată cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii ţării de la războiul civil din anii 1975-1990, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 30 apr. 2020, 13:46
Libanul a lansat un program economic de relansare pentru scoaterea țării din criză și plănuiește să ia un împrumut de la FMI

„Consiliul de miniştri aprobă în unanimitate planul economic”, a transmis preşedinţia pe Twitter la finalul unei reuniuni de guvern.

„Vom folosi acest plan pentru a solicita un program al Fondul Monetar Internaţional în lumina căruia vor exista negocieri”, a declarat după şedinţă prim-ministrul Hassan Diab (foto), citat de Reuters.

„Dacă vom obţine (sprijinul FMI) … ne va ajuta să trecem prin această fază economică dificilă care ar putea fi de 3,4 sau cinci ani. Suma va depinde de negocieri”, a adăugat Diab, precizând că planul nu necesită aprobarea parlamentului

Adoptarea planului intervine după trei nopţi consecutive de violenţe în oraşul Tripoli (nord), unde manifestanţii au ieşit în stradă pentru a denunţa scăderea puterii lor de cumpărare. Zeci de protestatari şi de militari au fost răniţi, iar un manifestant a murit.

Naufragiul economic a fost unul din declanşatorii unei mişcări de contestare în octombrie 2019 împotriva întregii clase politice, acuzată de corupţie şi incompetenţă.

Măsurile de izolare socială adoptate recent împotriva noului coronavirus (24 de decese din 725 cazuri de infectare confirmate) au amplificat criza economică: inflaţia a continuat să crească, penuria de lichidităţi şi puternica depreciere a monedei naţionale lira faţă de dolar s-au accentuat. La casele de schimb s-a depăşit pragul de 4.000 de lire pentru un dolar, chiar dacă cursul oficial de 1.507 lire a rămas neschimbat.

Planul, despre care se cunosc deocamdată puţine detalii, este vital pentru Liban, aflat din martie în încetare de plăţi, autorităţile sperând că va fi suficient de credibil pentru deblocarea de ajutoare de către comunitatea internaţională.

Conform presei, pentru ieşirea din criză sunt necesare 80 miliarde de dolari, dintre care 10-15 miliarde din finanţări externe în următorii 5 ani.

Reformele prevăzute includ tăieri de cheltuieli publice şi restructurarea datoriei de stat, ce se ridică la 170% din PIB.

Potrivit estimărilor oficiale, 45% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie, iar în ultimele luni, zeci de mii de libanezi au rămas fără loc de muncă ori şi-au văzut salariile reduse.

Comunitatea internaţională s-a angajat în aprilie 2018 să acorde Libanului peste 11 miliarde de dolari, în schimbul unor reforme, însă, în absenţa acestora, sumele nu au fost deblocate.

Pentru a-şi elabora planul de relansare, Libanul a solicitat în februarie asistenţă tehnică din partea Fondul Monetar Internaţional, dar nu formulase până acum o cerere de ajutor financiar. Experţii consideră că un ajutor din partea FMI este necesar pentru repunerea ţării pe şine.

Te-ar mai putea interesa și
AROBS a înregistrat în primele trei luni din an venituri de 53,2 milioane de lei, în creștere cu 33%
AROBS a înregistrat în primele trei luni din an venituri de 53,2 milioane de lei, în creștere cu 33%
AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a raporat joi venituri operaționale la nivel individual de 53,2 milioane de lei în primul......
TAROM vrea ca în șase luni să introducă un program  sales on board, asemănător cu cel al companiilor low-cost
TAROM vrea ca în șase luni să introducă un program sales on board, asemănător cu cel al companiilor low-cost
TAROM are în vedere o hibridizare, iar în şase luni va avea, similar companiilor low-cost, un program de sales on board, ...
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele de presă ale MAE rus
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele ...
Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile ...
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
În săptămâna 14-19 iunie, Bucureștiul se transformă în capitala internațională a tehnologiei. Cea de-a șasea ediție ...