Libia, un pol de atracţie pentru extremişti la porţile Tunisiei (analişti)

Libia, aflată în haos, a devenit un pol de atracţie pentru grupările extremiste, care primesc instruire militară în tabere de pe teritoriul său înainte de a lansa atacuri în străinătate, aşa cum s-a întâmplat în Tunisia săptămâna trecută, notează sâmbătă AFP, citând opiniilor unor experţi, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 iul. 2015, 09:23
Libia, un pol de atracţie pentru extremişti la porţile Tunisiei (analişti)

Haosul din Libia ‘are implicaţii grave pentru regiune pe termen lung în planul securităţii. În Libia a sosit un flux redus, dar constant de combatanţi reveniţi din Siria’, afirmă Michael Nayebi-Oskoui, analist la Stratfor.

Tunisia este în prezent principalul furnizor de jihadişti în Siria, Irak şi Libia, cu 2.000-3.000 de resortisanţi în aceste zone de conflict, potrivit estimărilor. Dintre aceştia, în jur de 500 au revenit în ţară şi constituie una din principalele ameninţări de securitate, consideră autorităţile.

Conform acestora, tânărul care a comis atentatul din 26 iunie din Sousse, în care au murit 38 de turişti străini, s-a antrenat în mânuirea de arme în Libia, la fel ca autorul atacului de laMuzeul Bardo din Tunis, soldat cu 22 de victime. Ambele atacuri au fost revendicate de Statul Islamic. Autorităţile tunisiene afirmă că tinerii s-au aflat la sfârşitul lui 2014 la Sabratha, într-o tabără a Ansar al-Sharia, o grupare jihadistă activă în Libia.

Sabratha, oraş de coastă de 60 km vest de Tripoli şi la 100 km de Ras Jdir, principalul punct de trecere libiano-tunisian, se află la marginea regiunii Jefara, caracterizată de o reţea de triburi nomade trăind din trafic şi contrabandă, explică Philip Stack, analist la Verisk Maplecroft.

Potrivit unor responsabili de securitate din Tripoli, sute de luptători străini, printre care tunisieni reveniţi din Irak şi din Siria, au intrat în Libia, în ultimele luni, profitând de haos.

Statul Islamic a preluat recent controlul asupra oraşului Sirta, de unde era originar Gaddafi, la circa 500 km de Sabratha.

‘Gruparea a găsit un teren fertil în oraş după ce s-a aliat cu grupări armate pro-Gaddafi’, a declarat pentru AFP un oficial din Sirta, sub acoperirea anonimatului.

‘Oraşul ar putea deveni un nou Falluja şi un teren de antrenament pentru extremişti din diverse ţări’, a adăugat el, făcând referire la oraşul irakian trecut în mâna jihadiştilor.

Vineri, publicaţia New York Times afirma că un jihadist tunisian de prim-plan şi fost veteran al Al-Qaida a fost ucis luna trecută în Libia de o lovitură aeriană americană. Seifallah Ben Hassine, alias Abou Iyadh, a coordonat o campanie de asasinate şi de atacuri, şi se afla în Libia din 2013, a scris NYT.

În opinia analistului politic tunisian Slaheddine Jourchi, ‘situaţia din Libia prezintă un real pericol pentru securitatea’ ţării sale. ‘În pofida măsurilor de securitate tunisiene, există reţele capabile să treacă frontiera pentru a aduce tineri în tabere din Libia, a-i instrui în tipurile de arme pe care le vor utiliza în atacuri, şi apoi de a-i aduce înapoi în Tunisia, unde să recurgă la ei la momentul dorit’, explică analistul. Potrivit acestuia, ‘Tunisia nu va reveni la normal decât după soluţionarea situaţiei din Libia. 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de......
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...