Lider sindical: Instanţa a decis că greva salariaţilor firmei de handling e legală

Greva de avertisment anunţată de Sindicatul Liber de Handling Aeronautic a fost declarată legală de către instanţă şi va avea loc, dacă nu vor fi negocieri reale cu angajatorul, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, liderul de sindicat, Alexandru Cioc.
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 15:09
Lider sindical: Instanţa a decis că greva salariaţilor firmei de handling e legală

‘Tribunalul Ilfov a respins cererea de suspendare a grevei ca fiind nefondată. Instanţa a decis că greva este legală şi am câştigat şi cheltuielile de judecată’, a precizat Cioc.

El a dat asigurări că angajaţii companiei Globe Ground România, care oferă servicii de handling aeronave la sol şi tractare aeronave, vor intra în grevă dacă nu vor fi negocieri reale în vederea rezolvării problemelor cu care aceştia se confruntă. În schimb, a adăugat Alexandru Cioc, sindicaliştii vor trebui să îşi regândească strategia.

‘Dacă nu se va negocia real, va fi grevă, însă va trebui să ne regândim un pic strategia. Vom vorbi în acest sens şi cu avocaţii noştri. Înainte de grevă, reprezentanţii Consiliului de Administraţie erau dornici de negocieri, însă, după ce s-a aflat de decizia instanţei de suspendare provizorie a grevei de avertisment, nu s-au mai arătat interesaţi’, a spus liderul de sindicat.

Tribunalul Ilfov a dispus suspendarea provizorie a grevei de avertisment anunţată pentru vineri, 22 ianuarie, între orele 13,00 -15,00, de către Sindicatul Liber de Handling Aeronautic, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr.188/93/2016 aflat pe rolul Tribunalului Ilfov, potrivit portalului instanţei.

Liderul Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cioc, a declarat, pe 22 ianuarie, pentru AGERPRES, că reprezentanţii sindicatului au fost chemaţi la Judecătoria Tribunalului Ilfov vineri dimineaţă la ora 10,00 pentru constatarea semnăturilor care să ateste legalitatea grevei, însă instanţa a dispus, încă de joi, suspendarea provizorie a protestului.

‘Ieri (joi – n.r.), la o şedinţă de negocieri cu membrii Consiliului de Administraţie, eram aproape de a ne înţelege. Noi, ieri, am primit citaţia în jurul orelor 16,00 pentru astăzi (vineri – n.r.) să ne prezentăm la Judecătoria Tribunalului Ilfov, la ora 10,00, bănuiesc pentru a demonstra legalitatea grevei, pentru constatarea semnăturilor. Nouă ne trebuia un număr de 240 de semnături şi aveam 410, de la aproape 98% dintre membrii sindicatului, deci nu ar fi fost o problemă să arătăm chestia asta, dar trebuie să vedem exact cum a hotărât Tribunalul Ilfov, înainte să ajungem noi la tribunal, să amâne această grevă’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cioc.

Potrivit acestuia, negocierile pe marginea revendicărilor salariaţilor s-au blocat, în opinia sa conducerea companiei ştiind deja despre această sentinţă de amânare a grevei.

‘Oamenii sunt foarte nemulţumiţi, pentru că aproape ajunseserăm la o înţelegere cu reprezentanţii CA, dar negocierile s-au blocat. Noi am aflat exact de ce s-au blocat după ce s-au terminat, când am aflat că la sediul sindicatului s-a primit o hotărâre civilă de amânare provizorie. Bănuiesc că cei din conducere au ştiut mai devreme, în timpul negocierilor, şi de aia s-au blocat negocierile. Greva este amânată provizoriu până vedem exact la Tribunalul Ilfov sentinţa definitivă, să vedem ce s-a întâmplat’, a explicat Cioc.

Angajaţii companiei Globe Ground România, care oferă servicii de handling aeronave la sol şi tractare aeronave, au anunţat că pe 22 ianuarie vor intra în grevă de avertisment, nemulţumiţi fiind de salarii, de programul de lucru, dar şi de dimensionarea personalului şi normarea activităţii în raport cu volumul şi condiţiile de muncă.

Potrivit liderului Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cioc, cea mai stringentă problemă este cea a dimensionării personalului şi normarea activităţii în raport cu volumul şi condiţiile de muncă, în contextul în care, în ultimii doi ani, între 100 şi 150 de salariaţi ai companiei au demisionat, iar volumul de muncă a rămas acelaşi, poate chiar a crescut.

De asemenea, angajaţii firmei de handling reclamă faptul că nu li se asigură transportul spre şi dinspre locul de muncă, respectiv aeroportul Henri Coandă (Otopeni), şi nici decontarea acestuia, în condiţiile în care turele de lucru încep în cursul nopţii. La toate aceste probleme se adaugă cea a salariilor mici, necorelate cu volumul de muncă şi cu responsabilitatea celor care lucrează în domeniul aviaţiei.

Globe Ground România a fost înfiinţată în 1992. Printre operatorii aerieni deserviţi de compania de handling se numără Air France KLM, Alitalia, Austrian Airlines, Carpatair, easyJet, LOT Polish Airlines, Lufthansa, flydubai, TAP Portugal, TAROM, Swiss International Air Lines, Cyprus Airways, Aegean Airlines, AirBaltic, Adria Airways, Aerosvit, Air Europa, Air Malta, EL-AL Israel Airlines etc.

Te-ar mai putea interesa și
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și jucători important în domeniul......
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...