Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii

​Aproximativ 3.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din 193 de țări au venit luni la București pentru a stabili direcțiile generale în IT&C la nivel global și pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), agenția ONU pentru tehnologia informației și comunicații.
Lidia Neagu - mar, 27 sept. 2022, 11:31
Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii

La cea de-a 21-a editie a Conferintei Plenipotentiarilor, sau „PP-22”, se va alege conducerea organizatiei – Secretarul-General, Secretarul-General Adjunct, respectiv Directorii Birourilor de Radiocomunicatii, Standardizare in telecomunicatii si Dezvoltare in telecomunicatii. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri in Comitetul pentru Reglementari Radio si cele 48 de locuri in Consiliul UIT.

Retelele si tehnologiile digitale au ajutat miliarde de oameni din intreaga lume, facilitand afacerile, educatia, serviciile guvernamentale, comertul si interactiunile sociale in cele mai dificile etape ale pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, absorbtia internetului a incetinit in ultimul an, lasand 2,7 miliarde de oameni – sau o treime din populatia lumii – neconectata.

„Suntem in mijlocul unei revolutii digitale care faciliteaza si ofera mijloacele pentru dezvoltarea de noi industrii si servicii convergente, precum vehiculele inteligente, asistenta medicala, orase si case inteligente” a declarat Vice Prim-Ministrul Romaniei, Sorin Grindeanu, in discursul sau de deschidere a PP-22.

„In acest moment de cotitura in dezvoltarea tehnologica, nu trebuie sa uitam ca principala noastra datorie este aceea de a respecta fiinta umana”, a adaugat el, subliniind necesitatea „de a proteja libertatea si prosperitatea generatiilor viitoare, in ale caror vieti tehnologiile emergente de astazi vor juca un rol determinant.”

UIT este agentia specializata a Natiunilor Unite pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC). In deschiderea Conferintei, luni, Secretarul-General al UIT, domnul Houlin Zhao, a subliniat ca trebuie intreprinse eforturi pentru a face tehnologia accesibila tuturor oamenilor din intreaga lume.

„Accesul echitabil la TIC nu este doar o responsabilitate morala, acesta este esential pentru prosperitatea si sustenabilitatea la nivel global,” a afirmat domnul Zhao, care a condus organizatia in ultimii opt ani. „Deciziile care vor fi luate la Bucuresti vor determina directia si prioritatile noastre in concordanta cu nevoile diverse si in continua evolutie ale membrilor UIT din intreaga lume, contribuind la conturarea viitorului societatii informationale atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.”

Stimularea dezvoltarii digitale globale

Delegatii la Conferinta care este organizata odata la patru ani includ ministri si oficiali guvernamentali, reprezentanti ai organismelor nationale, regionale si internationale, ai institutiilor academice si ai sectorului privat – companii din domeniul telecomunicatiilor si al serviciilor de internet – fiind o oglindire a diversitatii membrilor UIT, unice in sistemul ONU.

Secretarul-General al ONU, António Guterres, a evidentiat „oportunitatea de a formula pozitii comune care vor modela transformarea digitala globala in anii urmatori” si a indemnat delegatii sa „profite de oportunitatile tehnologiei digitale, protejand in acelasi timp impotriva riscurilor pe care acestea le ridica”.

Intr-un mesaj video inregistrat, acesta i-a indemnat pe reprezentantii de nivel inalt ai guvernelor si industriei „sa puna progresul omenirii in centrul discutiilor” in urmatoarele trei saptamani.

Conferinta Plenipotentiarilor, organizata o data la patru ani, le permite natiunilor si guvernelor sa ia decizii coordonate privind evolutia tehnologiilor esentiale. PP-22 reprezinta un forum cheie pentru guvernele din fiecare regiune a lumii care le permite sa se puna de acord asupra unor aspecte precum armonizarea radio si prin satelit, standardizarea telecomunicatiilor si dezvoltarea digitala.

Alegerile pentru functia de viitor secretar-general al UIT sunt programate sa inceapa in dimineata zilei de joi, 29 septembrie, fiind urmate de alegerile celorlalti membri ai echipei de conducere a UIT.

Dupa incheierea alegerilor, cei aproximativ 2.500 de delegati din cele 193 de State Membre UIT vor decide asupra planurilor strategice si financiare ale organizatiei, precum si asupra caii de urmat pentru a conecta lumea in urmatorii patru ani.

„Intr-o lume din ce in ce mai dependenta de tehnologie, Conferinta Plenipotentiarilor UIT este o oportunitate de a aborda cele mai importante aspecte care vor modela viitorul digital pentru generatiile viitoare,” a spus domnul Sabin Sarmas, Presedintele desemnat al PP-22 si Presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. „Obiectivul nostru principal – imbunatatirea vietii oamenilor – poate fi indeplinit doar prin adoptarea unui plan politic comun care sa reflecte prioritati precum protectia mediului, egalitatea de gen si incluziunea tinerilor. Aceasta voi sustine, alaturi de Guvernul Romaniei, in cadrul PP-22.”

PP-22 are loc intre 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, UIT este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...