Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii

​Aproximativ 3.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din 193 de țări au venit luni la București pentru a stabili direcțiile generale în IT&C la nivel global și pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), agenția ONU pentru tehnologia informației și comunicații.
Lidia Neagu - mar, 27 sept. 2022, 11:31
Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii

La cea de-a 21-a editie a Conferintei Plenipotentiarilor, sau „PP-22”, se va alege conducerea organizatiei – Secretarul-General, Secretarul-General Adjunct, respectiv Directorii Birourilor de Radiocomunicatii, Standardizare in telecomunicatii si Dezvoltare in telecomunicatii. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri in Comitetul pentru Reglementari Radio si cele 48 de locuri in Consiliul UIT.

Retelele si tehnologiile digitale au ajutat miliarde de oameni din intreaga lume, facilitand afacerile, educatia, serviciile guvernamentale, comertul si interactiunile sociale in cele mai dificile etape ale pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, absorbtia internetului a incetinit in ultimul an, lasand 2,7 miliarde de oameni – sau o treime din populatia lumii – neconectata.

„Suntem in mijlocul unei revolutii digitale care faciliteaza si ofera mijloacele pentru dezvoltarea de noi industrii si servicii convergente, precum vehiculele inteligente, asistenta medicala, orase si case inteligente” a declarat Vice Prim-Ministrul Romaniei, Sorin Grindeanu, in discursul sau de deschidere a PP-22.

„In acest moment de cotitura in dezvoltarea tehnologica, nu trebuie sa uitam ca principala noastra datorie este aceea de a respecta fiinta umana”, a adaugat el, subliniind necesitatea „de a proteja libertatea si prosperitatea generatiilor viitoare, in ale caror vieti tehnologiile emergente de astazi vor juca un rol determinant.”

UIT este agentia specializata a Natiunilor Unite pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC). In deschiderea Conferintei, luni, Secretarul-General al UIT, domnul Houlin Zhao, a subliniat ca trebuie intreprinse eforturi pentru a face tehnologia accesibila tuturor oamenilor din intreaga lume.

„Accesul echitabil la TIC nu este doar o responsabilitate morala, acesta este esential pentru prosperitatea si sustenabilitatea la nivel global,” a afirmat domnul Zhao, care a condus organizatia in ultimii opt ani. „Deciziile care vor fi luate la Bucuresti vor determina directia si prioritatile noastre in concordanta cu nevoile diverse si in continua evolutie ale membrilor UIT din intreaga lume, contribuind la conturarea viitorului societatii informationale atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.”

Stimularea dezvoltarii digitale globale

Delegatii la Conferinta care este organizata odata la patru ani includ ministri si oficiali guvernamentali, reprezentanti ai organismelor nationale, regionale si internationale, ai institutiilor academice si ai sectorului privat – companii din domeniul telecomunicatiilor si al serviciilor de internet – fiind o oglindire a diversitatii membrilor UIT, unice in sistemul ONU.

Secretarul-General al ONU, António Guterres, a evidentiat „oportunitatea de a formula pozitii comune care vor modela transformarea digitala globala in anii urmatori” si a indemnat delegatii sa „profite de oportunitatile tehnologiei digitale, protejand in acelasi timp impotriva riscurilor pe care acestea le ridica”.

Intr-un mesaj video inregistrat, acesta i-a indemnat pe reprezentantii de nivel inalt ai guvernelor si industriei „sa puna progresul omenirii in centrul discutiilor” in urmatoarele trei saptamani.

Conferinta Plenipotentiarilor, organizata o data la patru ani, le permite natiunilor si guvernelor sa ia decizii coordonate privind evolutia tehnologiilor esentiale. PP-22 reprezinta un forum cheie pentru guvernele din fiecare regiune a lumii care le permite sa se puna de acord asupra unor aspecte precum armonizarea radio si prin satelit, standardizarea telecomunicatiilor si dezvoltarea digitala.

Alegerile pentru functia de viitor secretar-general al UIT sunt programate sa inceapa in dimineata zilei de joi, 29 septembrie, fiind urmate de alegerile celorlalti membri ai echipei de conducere a UIT.

Dupa incheierea alegerilor, cei aproximativ 2.500 de delegati din cele 193 de State Membre UIT vor decide asupra planurilor strategice si financiare ale organizatiei, precum si asupra caii de urmat pentru a conecta lumea in urmatorii patru ani.

„Intr-o lume din ce in ce mai dependenta de tehnologie, Conferinta Plenipotentiarilor UIT este o oportunitate de a aborda cele mai importante aspecte care vor modela viitorul digital pentru generatiile viitoare,” a spus domnul Sabin Sarmas, Presedintele desemnat al PP-22 si Presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. „Obiectivul nostru principal – imbunatatirea vietii oamenilor – poate fi indeplinit doar prin adoptarea unui plan politic comun care sa reflecte prioritati precum protectia mediului, egalitatea de gen si incluziunea tinerilor. Aceasta voi sustine, alaturi de Guvernul Romaniei, in cadrul PP-22.”

PP-22 are loc intre 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, UIT este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...