1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

News

Liderii Europei Centrale cer UE să adopte măsuri împotriva standardelor duble folosite de producătorii de alimente

Problema 'standardelor duble' folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată şi se vor înregistra progrese în acest scop dacă şi alte state membre se vor alătura iniţiativei statelor din Grupul Vişegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE, a afirmat ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas, transmite MTI.

01 mar, 2017 | Agerpres

Oficiali ai celor patru state din Grupul Vişegrad - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - vor discuta la o întâlnire care va avea loc la Varşovia problema companiilor alimentare internaţionale care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în Europa Centrală şi de Est (CEE) faţă de cele folosite pentru producerea bunurilor vândute sub branduri identice în Europa Occidentală, a declarat miercuri Sandor Fazekas într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Grupul V4 va cere Comisiei Europene (CE) să elaboreze reglementări care să sancţioneze companiile pentru deficienţe de calitate, a explicat ministrul Agriculturii din Ungaria.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat recent că Executivul de la Budapesta va examina problema produselor de calitate inferioară vândute de multinaţionale în Ungaria din punctul de vedere al consumatorului şi al siguranţei alimentare.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria.

Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.

Deşi produsele alimentare sunt în general mai ieftine în Estul Europei decât în Occident, mulţi cumpărători călătoresc către Vestul Europei pentru a achiziţiona produse de calitate superioară.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, a afirmat săptămâna trecută că reglementările comunitare nu conţin dispoziţii conform cărora Uniunea Europeană i-ar putea urmări în justiţie pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub acelaşi brand.

Comisarul a sugerat că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-şi adapteze produsele la gustul naţional sau la puterea de cumpărare. În schimb, comisarul i-a încurajat pe consumatori să facă reclamaţii la organizaţiile de protecţie a consumatorilor şi să ceară o calitate uniformă indiferent de ţara în care sunt comercializate produsele.

Companiile ar putea decide să folosească ingrediente diferite în state diferite, dar consumatorii trebuie informaţi cu exactitate, iar compoziţia fiecărui produs trebuie clar indicată şi făcută disponibilă cumpărătorilor, a explicat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO