1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Companii

Aproape jumătate din marfa vândută de magazinele Lidl din România provine de la producători români

Furnizorii locali, producători sau importatori, au ajuns să încaseze aproximativ jumătate din banii rulați de retailerul german Lidl pentru a-și asigura sortimentul permanent din magazinele pe care le operează. 

08 mai, 2018 | ECONOMICA.net

Retailerul german Lidl a ajuns să lucreze cu peste 5.200 de furnizori locali de bunuri și servicii, iar valoarea mărfurilor cumpărare de la aceștia a depășit în 2016 45% (45,3%) din totalul valorii mărfurilor achiziționate pentru sortimentul permanent, arată ultimul raport de sustenabilitate al companiei, ce analizează activitatea din 2016. 

Dacă luăm însă în calcul și marfa din sortimentul „in-out" (acele produse care se află temporar în oferta magazinelor) 40,07% din valoarea mărfurilor achiziționate a ajuns la furnizori locali.

Față de 2015, importanța furnizorilor locali a crescut, fapt ce se observă atât din creșterea numărului lor (plus 11,2%), cât și din punct de vedere al valorii mărfurilor cumpărate de la aceștia (13,2% dacă luăm în calcul sortimentul permanent și 14,3% dacă ne raportăm la toată marfa).

În 2015, numărul de furnizori din România era de aproximativ 4.700, iar numărul celor externi de aproximativ 1500. În 2016, numărul furnizorilor externi s-a diminuat cu 3,69%, până la 1.463. De asemenea, numărul furnizorilor locali pentru produsele din sortimentul permanent a crescut în perioada analizată cu 15,2%, până la 235, în timp ce numărul furnizorilor locali pentru produsele din tot sortimentul, inclusiv cel „in-out” s-a majorat cu 24,1%, până la aproximativ 280.

Ce produse românești există în Lidl

Furnizorii români ai Lidl produc fie articole produse 100% din materii prime principale care provin din România, cum sunt, de exemplu, cele sub brandul „Cămara Noastră” sau produse cu termen mai lung de valabilitate (nuci), fie articole ale căror materii prime provin exclusiv din alte țări, ori din alte țări și din România. De exemplu, dulciuri produse în România de furnizori locali sunt produse care conțin ingrediente provenite și din România și din alte țări.

În 2016, Lidl a cumpărat de la furnizori locali peste 870 de articole din sortimentul permanent, cu 8,1% mai multe decât în 2015. În total, calculând și produsele in and out, numărul produselor cumpărate de la furnizorii locali a ajuns la peste 1500, cu 29,1% mai multe decât în 2015.

"Am lansat proiectul în octombrie 2015 cu 43 de articole și am ajuns la finalul anului financiar 2016 la 98 de articole, tendința fiind, de asemenea, ascendentă. Ne propunem să dezvoltăm în continuare produse românești sub brandul „Cămara Noastră”. Până la finalul următorului ciclu de raportare ne propunem să creștem cu cel puțin 20% numărul articolelor românești dezvoltate în gama „Cămara Noastră”, se menționează în raport.

Potrivit sursei citate, produsele românești au ajuns și în magazinele Lidl din afara țării, valoarea exporturilor ajungând la 21 de milioane de euro. Printre ele se numără uleiul de floarea soarelui, biscuiți, bere, produse de panificație, paste făinoase, cașcaval.

"Vom continua să facilităm exportul produselor românești în magazinele Lidl din alte țări. Astfel, produse românești (mălai, zacuscă, bere, salam etc.) vor ajunge în cadrul unei noi săptămâni tematice (Săptămâna Balcanică) și pe rafturile magazinelor Lidl din alte țări europene, precum Olanda, Belgia, Bulgaria, Spania, Marea Britanie, Grecia, Germania, Suedia, Cehia, Irlanda, Finlanda și Elveția", se mai menționează în raport.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO