Lista neagră a accidentelor în care au fost implicate elicoptere civile în România, în ultimii 13 ani

Un girocopter s-a prăbuşit în dimineaţa zilei de 26 septembrie, la ieşirea din Odorheiu Secuiesc spre Lupeni. Şeful Centrului Operaţional al ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat pentru AGERPRES că pilotul, în vârstă de 39 de ani, şi-a pierdut viaţa. În ultimii 13 ani s-au produs şapte accidente în care au fost implicate elicoptere civile. Iată cronologia acestora. 
Economica.net - sâm, 26 sept. 2015, 09:27
Lista neagră a accidentelor în care au fost implicate elicoptere civile în România, în ultimii 13 ani

Un elicopter aparţinând omului de afaceri Sorin Ţerbea s-a prăbuşit la 29 iulie 2013, în lacul din localitatea Tăureni, judeţul Mureş, având la bord 6 persoane. Dintre acestea, 5 persoane au decedat.

La 26 aprilie 2012, un elicopter civil cu opt persoane la bord, s-a prăbuşit în localitatea Ostrov, judeţul Tulcea. Cinci persoane au murit şi trei au fost rănite. Elicopterul era de producţie sovietică şi efectua un zbor între Republica Moldova şi Turcia, iar o echipă de procurori a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta.

Un elicopter tip aero-taxi s-a prăbuşit la 4 octombrie 2010, în apropiere de localitatea Maliuc din Delta Dunării. Niciuna dintre cele trei persoane aflate la bordul acestuia, printre care şi omul de afaceri Emanuel Dobronăuţeanu, nu a fost rănită. Potrivit prim procurorului Ion Scutelnicu „la decolare, elicopterul s-a ridicat doi metri de la sol, a căzut şi a luat foc”.

În dimineaţa zilei de 19 octombrie 2007, un alt elicopter proprietate privată s-a prăbuşit la graniţa dintre judeţele Ialomiţa şi Brăila, între localităţile Giurgeşti şi Berceşti. Elicopterul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ceaţă), iar cele două persoane aflate la bordul său au decedat în urma impactului. Aparatul a luat foc în momentul prăbuşirii.

La 7 iunie 2006, un elicopter s-a prăbuşit în localitatea gălăţeană Vârlezi, de la o înălţime de 40 de metri. Aparatul nu a mai răspuns comenzilor date de pilot şi în doar câteva minute s-a prăbuşit. Imediat după ce pilotul a reuşit să se strecoare din cabină, elicopterul a luat foc.

Un elicopter al unei societăţi de aviaţie utilitară din Petroşani s-a prăbuşit, la 18 februarie 2005, în zona Polatişte, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, la 15 minute după decolare. Elicopterul MI2, de producţie rusească, era închiriat de o societate din Petroşani pentru activităţi de aviaţie utilitară de la o firmă din Republica Moldova. Două persoane, un paznic de vânătoare şi mecanicul de zbor şi-au pierdut viaţa. Pilotul elicopterului şi un angajat al Ocolului Silvic Petroşani au fost grav răniţi.

În noaptea de 23 spre 24 iulie 2002, un elicopter civil de producţie rusească model K 26, care patrula deasupra conductelor de transport al produselor petrolifere aparţinând Petrotrans, s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe aerodromul din Strejnic, din cauza defectării unui motor. În urma impactului cu solul, mecanicul de bord şi-a pierdut viaţa, iar pilotul elicopterului şi un gardian public au fost răniţi. Elicopterul fusese închiriat de Petrotrans de la societatea constănţeană Air Adria Tuzla şi ieşise din reparaţii capitale cu o lună înainte. Elicopterul efectua un zbor neautorizat, potrivit anchetatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...