Lista oficială a măsurilor de austeritate care afectează angajaţii la stat din această lună. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial

Ieri, 9 ianuarie, a intrat în vigoare actul normativ prin care Executivul corectează controversata OUG nr. 114 din 2018, prin care Guvernul demis a introdus taxa pe lăcomie. Începând cu luna ianuarie 2020, îngheaţă valoarea indemnizației de hrană, a sporurilor, compensațiilor, primelor, a indemnizaţiilor pentru demnitari şi indemnizaţiei de merit, potrivit OUG nr. 1 din 2020, consultată de Economica. De asemenea, detaşările din mediul privat la stat au fost sistate de noul Guvern în acest an. 
Cristina Şomănescu - vin, 10 ian. 2020, 15:20
Lista oficială a măsurilor de austeritate care afectează angajaţii la stat din această lună. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial

Ordonanţa prin care Guvernul PNL corectează OUG nr. 114 din 2018 a intrat în vigoare pe 9 ianuarie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

  • Este vorba despre Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Economica vă spune ce prevederi din OUG nr. 1/2020, care afectează angajaţii din sectorul public, au intrat în vigoare din această lună:

Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleași condiții, potrivit OUG 1/2020 care modifică OUG 114 din 2018.

În anul 2020, valoarea indemnizației de hrană se menţine la nivelul din anul 2019.

  • Economica vă aminteşte că, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană, în acord cu Legea-cadru nr. 153/2017. Valoarea anuală a acestei indemnizaţii este egală cu două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în anul respectiv. Concret, în anul 2019, valoarea anuală a indemnizației de hrană a fost stabilită la 4.160 de lei (cuantumul salariului minim de 2.080 lei înmulţit cu doi). În acest an, indemnizaţia anuală de hrană urma să crească la 4.460 lei (adică salariul minim de 2.230 înmulţit cu doi) odată cu majorarea salariului de bază minim la 2.230 lei. Creşterea indemnizaţiei de hrană în 2020 ar fi avut impact de peste 300 de milioane de lei asupra cheltuielilor de personal, nesustebnabil, drept care Guvernul a îngheţat-o la nivelul anului trecut.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2020, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.

  • Aceste funcţii sunt prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.
  • Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică se determină prin înmulţirea coeficienţilor din Legea-cadru nr. 153/2017 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Majorarea salariului minim la 2.230 de lei brut, de la 2.080 de lei – cât a fost în anul 2019, ar conduce la creşterea indemnizaţiilor demnitarilor în acest an. Această majorare e nesustenabilă, spune Guvernul care a decis îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor la nivelul anului trecut.

În perioada 2020 – 2021, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, conform legii, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenit(ă).

Începând cu luna ianuarie 2020, toate instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019.

În anul 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menţine la nivelul de 6.240 lei din anul 2019, stabileşte OUG nr. 1/2020.

  • Economica vă aminteşte că valoarea lunară a indemnizaţiei de merit este egală cu valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată înmulţită cu trei. Concret, în anul 2019, valoarea indemnizaţiei de merit a fost de 6.240 de lei, iar în acest an ar urma să ajungă la 6.690 odată cu majorarea salariului minim pe economie. Întrucât bugetul de stat nu poate susţine această creştere, Guvernul a decis să îngheţe nivelul indemnizaţiei de merit la nivelul anului 2019.

Majorarea salariului de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două – cinci clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial:

  • pentru două clase de elevi, o creștere cu 7% a salariului de bază;
  • pentru trei clase de elevi, o creștere cu 10% a salariului de bază;
  • pentru patru clase de elevi, o creștere cu 15% a salariului de bază;
  • pentru cinci clase de elevi, o creștere cu 20% a salariului de bază, se arată în OUG nr. 1/2020.

Detaşările angajaţilor din companii private la stat încetează din acest an.

Începând cu data de 9 ianurie 2020, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. Începând cu 9 ianuarie 2020, detașările care nu îndeplinesc aceste condiții încetează de drept, se arată în OUG nr. 1 din 2020.

  • Excepţie: în cazul Ministerului Afacerilor Externe, detașările în curs care nu îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus încetează până la data de 31 august 2020, termen până la care MAE organizează concursuri pentru ocuparea posturilor astfel vacantate.

Detașările de personal din cadrul instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională la instituții și autorități publice se fac numai pentru misiuni, în acord cu competențele și interesele legitime ale instituțiilor cedente, conform OUG 1/2020.

Circa 2.000 de posturi afectate

„În urma analizelor efectuate în cursul anului 2019 cu privire la evoluția cheltuielilor de personal pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor fondurilor speciale, s-a constatat existenţa a circa 2.097 posturi ocupate prin detașare de la societăți comerciale, operatori economici”, se arată într-un document al Guvernului, obţinut de Economica.

Detaşarea se referă la schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.

De ce e important

Legislația în vigoare în anul 2019 nu interzicea în mod expres detașarea persoanelor din sistemul privat în cel public, drept care instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale au optat şi pentru această modalitate de ocupare temporară a posturilor vacante.
Economica vă aminteşte că pe perioada detaşării, salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat, acestea fiind plătite de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Detașarea a pus presiune mare pe cheltuielile autorităților și instituțiilor publice în care salariile personalului din sistemul privat au fost mai mari decât cele din sectorul public.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...