Lista profiturilor uriaşe pe care le fac distribuitorii de energie, cu banii în avans de la consumatori

Distribuitorii de energie electrică fac anual profituri de sute de milioane de euro, unele nejustificate prin prisma investiţiilor în reţea pe care le fac. Pentru aceştia, 2016 reprezintă anul scadenţei, pentru că statul, prin ANRE, a decis să le scadă drastic tarifele de distribuţie cu preţ reglementat. Citiţi în text cum făceau profituri substanţiale firmele.
Economica.net - joi, 10 dec. 2015, 22:05
Lista profiturilor uriaşe pe care le fac distribuitorii de energie, cu banii în avans de la consumatori

Agenţia de Reglementare în Energie a publicat situaţia veniturilor şi a profiturilor pe care le-au realizat distribuitorii în 2014 şi în primele opt luni ale lui 2015, pentru a justifica taierile de circa 12% ale tarifelor de distribuţie pe care le va opera începând cu 1 ianuarie. Aceste tăieri, coroborate cu reducerea contribuţiei pentru cogenerare şi scăderea TVA la 20% vor avea un impact de 6% în preţul final la consumator. Distribuţia reprezintă circa 30% din preţul final al energiei electrice.

Din datele prezentate, rezultă o marjă semnificativă de profit pentru distribuitori, care merge până la 32%, cum este cazul Enel Distribuţie Banat. În total, în ultimele 20 de luni, distribuitorii au înregistrat profituri de 2 miliarde de lei, circa 450 de milioane de euro. Cele mai mari sume au fost acontate de Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Distribuţie Banat.

Potrivit centralizatorului, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 – între 18,38% și 31,74%. Profiturile au fost considerate nejustificate de către ANRE, prin prisma investiţiilor efectiv făcute, astfel că tarifele de distribuţie vor scădea semnificativ.

Iată lista cu operatorii de distribuţie de energie electrică şi cu profiturile realizate de ei.

Legenda:

EDM     – Enel Distribuţie Muntenia
EDB      – Enel Distribuţie Banat
EDD      –  Enel Distribuţie Dobrogea
CEZ      –  CEZ Oltenia Distribuţie
EON      – EON Distribuţie Moldova
EDMN    – Electrica Distribuţie Muntenia Nord
EDTN    – Electrica Distribuţie Transilvania Nord
EDTS    – Electrica Distribuţie Transilvania Sud

Distribuitorii îşi bugetează, la început de an, investiţiile pe care le vor face în următoarele 12 luni. ANRE le recunoaşte în tariful reglemenat, apoi, preţul la consumator se modifică în consecinţă. La sfârşit de an, Autoritatea verifică ce investiţii s-au făcut, şi în ce măsură, apoi decide o regularizare pentru anul următor. Aceasta poate fi în sensul măririi tarifului de distribuţie, dacă investiţiile au depăşit bugetul, fie în scădere, dacă nu toate investiţiile au fost realizate.

Practic, distribuitorii primesc anticipat banii de investiţii de la clienţi, prin factura la electricitate.

Considerând că toţi distributorii nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate în bugetul de investiţii, dar şi din din alte motive precum creşterea cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial, scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice şi aplicarea corecţiei de venituri eferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii) de la 8,52% la 7,7%,  ANRE a decis, pentru 2016, o scădere medie a tarifului de distribuţie cu 12%. „ANRE a precizat faptul că prin aplicarea integrală a corecțiilor calculate se corectează un venit nemeritat al operatorilor de distribuție, obținut în anul 2015 ca urmare în principal a creșterii cantității de energie electrică distribuite, și prin urmare se ajustează un profit nemeritat al operatorilor”, se afirmă în referatul de aprobare a Metodologiei de Stabilire a Tarifelor.

ANRE mai arată că i-a informat pe distribuitori încă din 26 noiembrie despre proiectul de ordin, aceștia fiind invitați de atunci la o întâlnire la ANRE pe această temă.

La ședința publică organizată la sediul ANRE în data de 04.12.2015 au participat reprezentanți ai Enel România, Electrica S.A., E.ON România, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord, CEZ Distribuție și ai asociațiilor consumatorilor: INFOCONS și Federația Asociațiilor de Consumatori.

„Reprezentanții Enel România, Electrica S.A., E.ON România, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord și CEZ Distribuție au susținut faptul că nu contestă calculele efectuate de ANRE, calcule care conduc la scăderi semnificative ale tarifelor aferente anului 2016 față de anul 2015. Au precizat însă faptul că propunerea de clarificare este în fapt o modificare a prevederilor Metodologiei, cu care nu sunt de acord, deoarece apreciază că este o modificare care nu respectă principiile stabilității, predictibilității și previzibilității. De asemenea, aceștia au apreciat că este o modificare bruscă, intempestivă, care afectează situația financiară a operatorilor de distribuție în anul 2016”, se mai arată în referatul de aprobare.

Ce scăderi de tarife se fac

Tarifele de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2016 cu procente cuprinse între 5,5% și 16,3%, potrivit ANRE.

Pe segmentul de joasă tensiune, cele mai mari reduceri de tarife de distribuție sunt avute în vedere de ANRE la Enel Distribuție Muntenia (-15,77%, la 113,78 lei/MWh), Enel Distribuție Banat (-15,04%, la 113,53 lei/MWh) și Electrica Distribuție Muntenia Nord (-14,3%, la 118,78 lei/MWh).

La medie tensiune, cel mai mult ar urma să scadă tarifele acelorași distribuitori, respectiv Enel Distribuție Muntenia (-16,01%, la 30,47 lei/MWh), Enel Distribuție Banat (-15,24%, la 37,98 lei/MWh) și Electrica Distribuție Muntenia Nord (-14,4%, la 36,67 lei/MWh).

La înaltă tensiune, tariful Enel Distribuție Muntenia ar urma să scadă cu 16,3%, la 10,17 lei/MWh, cel al Enel Distribuție Banat – cu 15,83%, la 18,60 lei/MWh, iar cel al Electrica Distribuție Muntenia Nord – cu 13,75%, la 15,93 lei/MWh.

Potrivit președintelui instituției, Niculae Havrileț, prețul final al energiei electrice suportat pe facturi de consumatorii finali ar putea scădea cu până la 6% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către ANRE a tarifelor de distribuție cu până la 10% și a bonusului de cogenerare cu 4%, factori la care se adaugă impactul reducerii TVA cu 4 puncte procentuale. Tariful de distribuție are o pondere de circa o treime în totalul facturii la curent datorate de către consumatorul final.

În România, există peste 9 milioane de consumatori de energie electrică. Populaţia este încă în regim reglementat, adică primeşte curent la un preţ stabilit de către ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale de prevenire a unei noi pandemii, au afirmat marţi responsabili......
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...