Lista sporurilor de la stat. Ministerul Afacerilor Externe: beneficii generoase pentru angajaţi şi familii

ECONOMICA.NET vă prezintă lista completă a sporurilor pe care le primesc angajaţii de la stat. Astăzi vă spunem beneficiile generoase pe care le primesc angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), dar şi familiile acestora. Spor de cifru de stat şi spor pentru condiţii vătămătoare, acordate personalului MAE. Familiile personalului trimis în misiune permanentă la misiunile diplomatice şi la oficiile consulare beneficiază de întreaga protecţie a Ministerului: de la indemnizaţii lunare pentru partenerul de viaţă şi fiecare copil al salariatului MAE, plata taxei de şcolarizare a copiilor care învaţă în ţara în care lucrează părintele, până la acoperirea cheltuielilor lunare de întreţinere a locuinţei pentru familiile salariaţilor, rămase în ţară. 
Cristina Şomănescu - Dum, 10 iul. 2016, 20:56
Lista sporurilor de la stat. Ministerul Afacerilor Externe: beneficii generoase pentru angajaţi şi familii

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii din sistemul bugetar.

Am publicat deja:

Ultimii în UE la autostrăzi: mega-lista sporurilor şi beneficiilor date angajaţilor statului care ar trebui să le facă

Lista sporurilor angajaţilor de la stat. Beneficiile primite de salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului

Lista completă a sporurilor şi avantajelor salariaţilor de la stat. Beneficiile salariaţilor din Justiţie

Sporurile încasate de angajaţii spitalelor CFR în 2016. Spor pentru că muncesc la PC, cu xeroxul şi la arhivă

Lista sporurilor pe care le primesc angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului Transporturilor

Lista sporurilor încasate de angajaţii instituţiilor care coordonează protecţia socială şi munca în România

Lista sporurilor de la stat. Majoritatea bugetarilor din Agricultură, răsplătiţi că lucrează în condiţii vătămătoare

Astăzi, 11 iulie, vă spunem ce privilegii au salariaţii Ministerului Afacerilor Externe, potrivit informaţiilor pe care le-au comunicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului de resort. 

Beneficiile pe care le încasează în lei personalul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt indemnizaţie pentru cifru de stat, de până la 15% din salariul de bază, şi spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, de până la 15% din salariul de bază. 

Concret, cine primeşte aceste sporuri:

– Membrii Corpului diplomatic şi consular al României;
– Personalul din Institutul Diplomatic Român;
– Personalul încadrat pe funcţii şi grade diplomatice din administrația centrală a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Ce indemnizaţii şi sporuri primesc angajaţii MAE, trimişi în străinătate

Personalul trimis în misiune permanentă la misiunile diplomatice, la oficiile consulare şi la institutele culturale româneşti din străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de către celelalte ministere, organe şi instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale încasează:

– indemnizaţie lunară în valută pentru îndeplinirea funcţiei de însărcinat cu afaceri, însărcinat cu afaceri interimar, poziţiei de gerant interimar, ori a unor atribuţii, altele decât cele specifice funcţiei pe care este încadrat angajatul;

– indemnizaţie lunară în valută pentru şefii de misiune, acreditaţi în mai multe ţări;

– indemnizaţie lunară în valută pentru îndeplinirea atribuţiilor de prim-colaborator;

– indemnizaţie lunară în valută pentru muncă în zone de risc, insecuritate şi de conflict armat;

– indemnizaţie de reprezentare;

– premii în valută pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurată la misiune;

– indemnizaţie lunară în cuantum de până la 20% din salariul în valută pentru personalul care lucrează în zone izolate, sau unde atragerea personalului se face cu dificultate.

Indemnizaţiile prin care MAE nu oferă doar protecţie, ci şi bunăstare familiilor salariaţilor săi din străinătate 

– indemnizaţie lunară în valută pentru soţia, soţul, aflată, aflat în întreţinere permanentă în străinătate;

– indemnizaţie lunară în valută pentru copiii minori, aflaţi în întreţinere permanentă în străinătate;

– indemnizaţie lunară în valută pentru plata taxei de şcolarizare pentru fiecare copil care urmează studii primare, gimnaziale, liceale şi universitare în străinătate, în ţara în care lucrează părintele;

Ce indemnizaţii primesc familiile angajaţilor MAE, rămase în ţară

– indemnizaţie lunară în lei pentru soţia, soţul, aflată, aflat în întreţinere în ţară;

– indemnizaţie lunară în lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere în ţară, până la împlinirea vârstei de 18 ani, sau până la terminarea studiilor liceale ori universitare, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani;

– indemnizaţie lunară în lei, pentru fiecare familie, pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei în ţară;

Oficialii MAE au refuzat să ne spună cuantumurile acestor indemnizaţii şi sporuri, deşi am cerut explicit aceste informaţii. 

Şi indemnizaţia de cifru, şi sporul pentru condiţii vătămătoare le sunt acordate angajaţilor MAE perfect legal, în baza anexei nr. V, cap. VI, articolele 1 şi 2 şi art. 5 din Legea-cadru nr. 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Iată articolele de lege antemenţionate care reglementează sporurile şi indemnizaţiile pe care le primesc în lei angajaţii MAE:

Art. 1

(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiază de o indemnizaţie de până la 15%, calculată asupra salariului de bază corespunzător funcţiei de încadrare, pentru cifrul de stat.

Art. 2
(1) Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător funcţiei de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Art. 5.
Celelalte categorii de personal angajate în Ministerul Afacerilor Externe – personalul din Institutul Diplomatic Român, precum și personalul încadrat pe funcţii şi grade diplomatice din administraţia centrală a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – beneficiază de toate drepturile băneşti şi obligaţiile prevăzute pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României.

Acordarea indemnizaţiei de cifru la MAE a intrat în centrul atenţiei în anul 2010, când Curtea de Conturi semnala că acest beneficiu a fost acordat nelegal şi abuziv personalului MAE care nu lucra cu cifru de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că va iniţia modificarea ordinului comun Educaţie-Sănătate privind funcţionarea şcolilor, în sensul în care data de referinţă să fie......
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă ...
Fostul ministru liberal al Muncii Violeta Alexandru consideră că autorităţile greşesc cu menţinerea unor reguli şi ...
Turbomecanica a înreigstrat în primul trimestru o scădere de 30% a cifrei de afaceri
Turbomecanica a înreigstrat în primul trimestru o scădere de 30% a cifrei de afaceri
Cifra de afaceri a Tubomecanica s-a diminuat în primele trei luni ale acestui an cu 29,8% faţă de perioada similară din ...
Clasamentul mondial al producătorilor de mașini. Unde stă România
Clasamentul mondial al producătorilor de mașini. Unde stă România
Este deja de notorietate că în China sunt produse cele mai multe mașini din lume, dar știați că japonezii produc de ...