Listarea Hidroelectrica va fi intermediată de consorţiul BRD-Citigroup-Societe Generale-Intercapital

Consorţiul BRD (lider de consorţiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest va intermedia listarea Hidroelectrica la Bursă, operaţiune prin care compania vrea să vândă un pachet de 10% din acţiuni, emise printr-o majorare de capital.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 10:33
Listarea Hidroelectrica va fi intermediată de consorţiul BRD-Citigroup-Societe Generale-Intercapital

„Comisia numită prin ordin al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, împreună cu consultanţii care acordă serviciile de asistenţă juridică în cadrul acestui proces, respectiv Societatea Civilă de Avocati «Zamfirescu Racoţi Predoiu», în urma punctajului total obţinut de către ofertanti, au declarat oferta câştigatoare cea a consortiului de intermediere format din BRD – Groupe Societe Generale, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, SSIF Intercapital Invest”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Consorţiul câştigător a obţinut 97 de puncte pentru oferta tehnică şi a cerut un comision de 0,88% din valoarea acţiunilor vândute.

Sindicatul concurent, UniCredit CA-IB Securities (lider de consorţiu)-Goldman Sachs-Unicredit Bank-Erste Group-BCR şi BT Securities, a primit 96 puncte la oferta tehnică, iar comisionul cerut a fost de 1,39%.

Ofertele au fost depuse de cele două consorţii la începutul lunii martie şi au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.

Hidroelectrica este evaluată între 2,8 miliarde euro şi 3,9 miliarde euro, astfel că oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni ar fi cuprinsă 280 milioane euro şi 390 milioane euro.

Goldman Sachs, Erste şi BCR se ocupă în prezent, alături de Raiffeiesen Capital&Investment, de pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB.

În acelaşi timp, BCR, Erste şi Intercapital Invest au fost umoplicate în oferta secundară prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), pentru 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro).

Totodată, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz împreună cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi firma cehă de brokeraj Wood& Co.

Listarea producătorului de electricitate Hidroelectrica a fost decisă de acţionarii companiei la finalul lunii ianuarie, în AGA, după ce Guvernul a avizat începerea procedurilor de cotare la Bursă a companiei. Executivul a decis în ianuarie iniţierea demersurilor pentru vânzarea câte unui pachet de 10% din acţiunile Hidroelectrica, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Hidroelectrica va emite un pachet de 12,49% din acţiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fondul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vândute la bursă.

Fondul Proprietatea deţine în prezent 19,94% din acţiunile Hidroelectrica. Producătorul de electricitate are un capital social de 4,474 miliarde lei.

Profitul net al Hidroelectrica a scăzut drastic anul trecut, la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei în 2010, în principal din cauza secetei. Totodată, cifra de afaceri a coborât cu 8,4%, la 3 miliarde lei, de la 3,27 miliarde lei în 2010.

Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a afirmat la finele lunii februarie că cifra de afaceri ar putea stagna în acest an, iar profitul bugetat se apropie de 100 milioane lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...