Listarea Romgaz: Tranşa de retail a fost suprasubscrisă de 18 ori. Ordinele însumează 1,1 mld. euro

Investitorii de retail au plasat ordine în valoare cumulată de 4,91 miliarde lei (1,1 miliarde euro), suprasubscriind de 17,7 ori titlurile alocate lor pe acest segment al ofertei prin care statul a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz (SNG).
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 08:26
Listarea Romgaz: Tranşa de retail a fost suprasubscrisă de 18 ori. Ordinele însumează 1,1 mld. euro

Totodată, volumul de acţiuni subscrise este de 2,6 ori mai mare decât tot pachetul de acţiuni Romgaz scos la vânzare de stat.

Dacă statul nu a majorat tranşa investitorilor de retail, fiecare investitor ar urma să primească aproximativ 6% din acţiunile pentru care a plasat ordin de subscriere. Statul poate însă aloca un pachet suplimentar de pe tranşa investitorilor instituţionali pe tranşa investitorilor mici, potrivit prospectului ofertei.

Până joi la ora 23:30, momentul până la care au putut fi introduse ordine în sistemul Bursei, au fost înregistrate 11.903 ordine pe tranşa de retail, pe care sunt alocate 15% din acţiunile din ofertă.

Un număr de 10.634 de ordine au fost pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni (991,3 milioane lei – 223,7 milioane euro), care beneficiază de discount, iar 1.269 au fost pentru pachete de peste 10.000 de acţiuni (3,92 miliarde lei – 885 milioane euro).

Investitorii au putut depune ordine de subscriere până joi, la ora 13:00, iar până la ora 23:30 au putut fi procesate ordinele în sistemul bursei. După acest moment a urmat alocarea acţiunilor şi a certificatelor de depozit (GRD).

Intensitatea subscrierilor în oferta Romgaz a atins un nivel foarte ridicat joi, în special în cazul ordinelor plasate pe tranşa investitorilor de retail pentru mai mult de 10.000 de acţiuni.

Dacă la finalul şedinţei bursiere de miercuri în sistemul bursei erau înregistrate 463 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, până joi la ora 23:30 numărul acestora a urcat la 1.269, iar volumul de acţiuni subscrise a crescut de la 19,1 milioane la 122,5 milioane.

Un număr de 24 de ordine au valori cuprinse între 32 milioane lei (7,2 milioane euro) şi 249 milioane lei (56,2 milioane euro). Dintre acestea, opt ordine trec de 100 milioane lei (22,8 milioane euro), cele mai mari trei ordine fiind de 168,3 milioane lei (38 milioane euro), 195,9 milioane lei (44,2 milioane euro) şi, respectiv, de 249 milioane lei (56,2 milioane euro).

Ordinul de 38 milioane euro a fost plasat miercuri (pentru 60% din acţiunile de pe tranşa de retail), cel de 44,2 milioane lei (70% din tranşă) în prima parte a zilei de joi, iar cel mai mare, de 56,2 milioane euro (aproape 90% din tranşă), a fost introdus joi după ora 17:00.

Cel mai probabil ordinele sunt în marjă, fiind acoperite de o scrisoare de garanţie din partea unei bănci, întrucât în momentul introducerii lor, tranşa investitorilor de retail era deja suprasubscrisă semnificativ, iar investitorii respectivi ştiu că vor primi mult mai puţine acţiuni decât au subscris, urmând să plătească doar o parte din suma cu care au subscris.

Preţul la care vor fi vândute acţiunile Romgaz este stabilit la finalul operaţiunii, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali (85% din acţiunile scoase la vânzare), iar pentru micii investitori sunt aplicate discounturi.

Investitorii de retail beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune. Începând de marţi şi până joi, ultima zi a operaţiunii, discountul acordat pentru subscrierile acestor investitori este de 3%, faţă de 5% în primele cinci zile ale ofertei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, urmează să anunţe vineri la ora 10:00 rezultatele ofertei.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Oferta s-a încheiat joi, iar acţiunile sunt vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...