Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus

Lituania a cerut Uniunii Europene să-şi închidă spaţiul aerian pentru companiile aeriene care efectuează zboruri la Minsk, în lumina afluxului continuu de migranţi ilegali dinspre Belarus, informează dpa, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 19 oct. 2021, 18:52
Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus

Ministrul de externe Gabrielius Landsbergis (foto) a declarat marţi că a avansat ideea în întâlnirea cu omologii săi de luni de la Luxemburg.

Alte state UE care au de furcă cu migraţia ilegală, inclusiv Germania, au salutat sugestia, a spus el, potrivit agenţiei de ştiri BNS.

Autorităţile de la Vilnius îl acuză pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că îi împinge pe refugiaţi spre ţările cu care are graniţe comune, care reprezintă frontiera externă a UE.

Lituania susţine că oameni din ţări devastate de război sunt transportaţi cu avionul la Minsk iar apoi aduşi la frontiera Belarus cu statele membre UE Lituania, Letonia şi Polonia.

Drept răspuns la sancţiunile impuse de UE Minskului pentru încălcările drepturilor omului, Lukaşenko a declarat în mai că Belarusul nu va mai încerca să-i oprească pe migranţi să ajungă în blocul comunitar.

Trecerile ilegale ale frontierei externe a UE în regiune s-au înmulţit de atunci spectaculos.

„Atacul hibrid” al regimului belarus a arătat necesitatea întăririi frontierelor externe ale UE, a declarat marţi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, după ce s-a întâlnit la Vilnius cu omologul polonez Andrzej Duda.

El a cerut crearea unui nou cadru legal pentru politica UE privind migraţia. În acelaşi timp, Duda a cerut UE să dea dovadă de solidaritate şi a cerut sancţiuni pentru Belarus.

Sursa foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...